Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Kilis’teyiz

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Kilis'teyiz. Kilis mutfağı, kendine has yemekleriyle zengin bir yapıya sahiptir. Yemeklerin temelini et ve bulgur oluşturur, sebze ağırlıklı yemekler de mevsimine uygun olarak yapılır. Kilis mutfağı, Türk ve Halep mutfağı özelliklerini yansıtır. Ön planda yağlı, baharatlı yemekler olduğu gibi zeytinyağlı yemekler de vazgeçilmez türlerindendir. Yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, her Kilislinin mutfağında bulunan vazgeçilmez bir besin malzemesidir.

KİLİS TEŞRUBE

MALZEMELER
Kuşbaşı doğranmış kuzu veya dana eti
2 adet yemeklik doğranmış soğan
2 adet doğranmış biber
2 adet yemeklik doğranmış domates
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
6 su bardağı sıcak su
2 adet iri doğranmış patlıcan
2 adet küp doğranmış tırnak pide
Sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI: Öncelikle doğradığımız soğanları ve biberleri tereyağında kavuruyoruz. Üzerine etleri koyup suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Salçaları ve domatesi ilave edip biraz daha kavurup, sıcak suyu, tuzu ve karabiberi ilave edip düdüklü tencerede etler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Suyunu çok koymamızın sebebi, pideleri yemeğin suyu ile ıslatacak olmamız. Yemeğimiz pişerken patlıcanları az yağda kızartıyoruz. Yemeğimiz piştiğinde patlıcanları ilave edip bir-iki taşım kaynatıyoruz. Pideleri doğrayıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine yemeğin suyundan koyup sarımsaklı yoğurdu gezdiriyoruz.

KÜBBÜLMÜŞVİYYE


MALZEMELER
Üç su bardağı Yöremce köftelik bulgur,
300 gr. yağsız ve sinirsiz koyun veya dana eti kıyma
300 gr. koyun gömlek yağı,
1 adet soğan
1/2 kase ceviz içi
1 tatlı kaşığı Diyar tarçın
2 çorba kaşığı nane,
Karabiber, tuz ve Diyar tatlı toz kırmızı biber
YAPILIŞI: Bulgurun üzerine soğanı küçük parçacıklar halinde doğruyoruz. Nane, kırmızı biber ve tuz ekliyoruz. Biraz yoğurduktan sonra yağsız eti de ilave edip, sakız kıvamına gelinceye kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Diğer yandan küçük bir tepsiye iç yağını ufak ufak doğruyoruz. Sakız gibi olana kadar sıcak su yardımı ile yoğuruyoruz. Yoğrulmuş iç yağına tuz, karabiber, kırmızı biber, nane, ceviz içi ve tarçın ekliyoruz. Küçük parçalara ayırıyoruz. Sıkıp içli köfte şeklinde hatta biraz daha büyük oyuyoruz. İçine hazırlanmış olan bir badem büyüklüğündeki iç yağından koyuyoruz. Ağzını kapatıyoruz. Fırınlıyoruz.

KÖLÜK AŞI

MALZEMELER
1 su bardağı mercimek
1 su bardağı Yöremce köftelik bulgur
1 tatlı kaşığı Diyar tatlı toz kırmızı biber
Göz kararı tuz
Göz kararı su
1 su bardağı Zeo natürel sızma zeytinyağı
YAPILIŞI: Öncelikle tencereye yıkanmış mercimek ve bulguru koyuyoruz. Üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. İçine toz biber ve tuzu ilave edip pişiriyoruz. Çorbadan daha katı bir kıvam elde ediyoruz... Tavaya zeytin yağımızı koyuyoruz. Isınan yağı kölük aşımızın içine döküyoruz ve karıştıra karıştıra zeytinyağını kölük aşına yediriyoruz.

KİLİS TAVA

1 adet sivri yeşil biber
1 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet domates
Yarım kilogram kadar kıyma
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı Diyar tatlı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığından az karabiber
2 adet patates
YAPILIŞI: Kıymanın içine sarımsağı rendeleyip veya minik minik doğrayıp, ilave edelim. Domatesi, biberleri ve soğanı rondodan geçirip; karabiber, tuz, kimyon, kekik, arzuya göre ufak bir tutam maydanozu da ince ince doğrayıp ilave edelim. Bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ ile kıymayı yoğuralım. Kıymalı harcı bir kenara alıp, patatesi soyup yuvarlak dilimler halinde kesip tuzlayalım. Daha sonra patatesleri alta dizip, üzerine yoğurduğumuz kıymayı yayıp bıçakla istediğiniz gibi şeklini verelim. Domates, biber ile süsleyip, üzerini de folyo ile güzelce kapatalım. 200 derece ısıtılmış fırında, bir müddet kapalı olarak pişirelim. Daha sonra folyoyu çıkarıp kızartalım ve kontrollü bir şekilde pişirelim.

ÖCCE

MALZEMELER
1 demet maydanoz
1 demet taze soğan
5 -6 diş sarımsak
1 adet kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
5 adet yumurta
3 yemek kaşığı tepeleme un
1,5 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI: Maydanozu, taze soğanı, kırmızı biberi, sarımsakları temizleyip yıkayalım. Sonra ister robota koyalım ya da incecik kıyalım ve bir kaba alalım. İçine yumurtaları, unu, karabiberi, kırmızı pul biberi, kimyonu, tuzu koyalım ve iyice karıştıralım. Tavaya 1,5 su bardağı sıvı yağı koyalım, kızınca hazırladığımız karışımdan 1 yemek kaşığı sıvı yağa dökelim. Arkalı önlü kızartalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA