Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda İstanbul’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda İstanbul'dayız. Dünyanın önemli mutfaklarından biri olan İstanbul mutfağı, bulunduğu coğrafi alanın tarihini izleyerek gelişti. M.Ö. 7'nci yüzyılda Megaralılar kolonisi olarak kurulan şehir, önceleri Antik Yunan dünyasının hayat bilgisi ve deneyimleriyle donanmıştı. Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesinden meydana gelen Doğu Roma mutfağını Romalılar'ın kültürel deneyimleri zenginleştirdi. Fetihten sonra İstanbul mutfağı, Osmanlı'nın beslenme gelenekleriyle tanıştı.



KANLICA YOĞURDU
MALZEMELER

5 litre günlük inek sütü
3 yemek kaşığı yoğurt
YAPILIŞI: Süt süzülür ve sudan geçirilmiş tencereye alınır. Orta göz ocakta kaynamaya bırakılır. İçerisine çelik kepçe bırakılır ki taşma yapmasın. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra altı tamamen kısılır ve kısık ateşte 20 dakika tutulur. Süt soğumaya bırakılır. Sıcaklığını kontrol etmek için serçe parmağınızı süte daldırın ve 7'ye kadar sayın. 7'ye geldiğinizde parmağınız dayanılamayacak şekilde yanıyorsa mayalanma vakti gelmiştir!
Bir kase içerisinde 3 yemek kaşığı yoğurt ve 2 yemek kaşığı sıcak süt karıştırılır. Tencereye ilave edilir tamamen karıştırılır. Cam şişelere pay edilir. Havlu kağıt şişenin üzerine eklenir ve kapak kapatılır. Kalın battaniyeye hava almayacak şekilde sarılır.
En az 4-5 saat bekletilir. Süre sonunda buzdolabına kaldırılır. 24 saat olunca tüketime hazır.



UYKULUK
MALZEMELER

1 kilo uykuluk
5-6 adet yeşil biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Kuşbaşı doğradığımız uykuluğu teflon tavada erittiğimiz tereyağının üzerine ekliyoruz. Uykuluk suyunu salınca üzerine ince doğradığımız biberleri ekliyoruz. Altı çıtırdamaya başlayınca tuzunu ekliyoruz biraz kızarınca ocaktan alıyoruz.



BOZA
MALZEMELER
500 gr. pilavlık bulgur
1 çay bardağı pirinç
Su
Şeker
Tarçın
YAPILIŞI: Bulgur ve pirinci bulgurlar eriyinceye dek karıştırıyoruz. El blenderı vasıtasıyla eziyoruz ve tülbent ya da süzgeçten geçiriyoruz. İçine mayalık boza ilave ediyoruz, tarçın ve şeker ilave edip buzdolabında saklıyoruz. Leblebi ile servis ediyoruz. Şayet mayalık boza bulamazsanız, iki çay kaşığı kuru mayayı su ile eritip ilave edin.



BEYOĞLU ÇİKOLATASI
MALZEMELER

200 gram sütlü kuvertür Vince çikolata
150 gram kavrulmuş Çerezya fındık
Çikolata kalıbı
YAPILIŞI: Çikolatayı benmari usulü 45 dereceye gelinceye kadar eritin. Erimiş çikolatanın 2/3'ünü temiz mermer bir yüzeye dökün. Bir spatula yardımıyla sıcaklığı 30-32 dereceye düşene dek karıştırın. Temperlenen çikolatayı kalan erimiş çikolatanın içine ekleyip homojen olana kadar karıştırın. Kavurulmuş fındıkları kalıba atıp çikolatayı üzerine dökün ve katılaşmasını bekleyin. Kalıptan çıkarıp parçalara ayırın.



SARIYER BÖREĞİ
MALZEMELER

40 adet hazır Nimet baklava yufkası
80 gr. eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı maden suyu
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
İÇ MALZEME:
500 gr. kıyma
3 adet soğan
1 avuç Çerezya fıstık
1 avuç kuş üzümü
Tuz ve baharatlar
YAPILIŞI: İlk olarak iç malzememizi hazırlıyoruz. Soğanlar küp küp doğranır ve yağda tencerede kavurulur rengi hafif dönen soğanlara fıstık ve kuş üzümü ilave edilir. Ardından kıyma koyulur ve kavurulur, tuz ve baharatlar da eklenerek soğumaya bırakılır. Börek için aralarına sürmek üzere olan harcımız hazırlanır. Eritilmiş tereyağı, sıvı yağ, süt, soda, yumurta ve tuz ayrı bir kapta karıştırılır. Baklava yufkaları çok çabuk kurur ve o yüzden hızlı hareket etmek gerekiyor mümkünse üzeri nemli bezle örtülmeli. İlk katı tezgaha alıp fırça ile yağlıyoruz. Ardından 2. yufka ve yine fırça ile harcımızı 3. 4. ve en son 5. yufkaya da sürüp kıymamızı uç kısma koyup rulo yaparak katlıyoruz ve cam fırın kabına uzunlamasına diziyoruz. Kalan harcımızı tüm yufkaların üzerine bolca sürüp dilimliyoruz. İmkan var ise bir gece buzdolabında bekletebilirsiniz. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA