Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Karşı konulamaz ekmek kokusu

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün mis gibi ekmek kokusu var. Sizler için öyle nefis üç adet ekmek pişirdim ki, lütfen deneyin.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Ekmeğin ilk kez bağımsız olarak üretilebilmesine milattan önce 3 bin 500 yılında Mısır'da başlanmış. Hatta o dönemlerde kabilelerin kaldığı mağaralardaki duvarlara, kadınların taşlarla ekinleri ezerek ekmek yapma aşamaları da resmedilmiş. Yapılan ilk ekmeklerin çok lezzetli olmasının yanında tek dezavantajı, içerisine herhangi bir maya konulmadığından çok sert yapıda olmalarıymış. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

PRATİK EKMEK

MALZEMELER
2 çorba kasesi dolu un
1 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su
1 kase karamelize soğan
YAPILIŞI: Una maya ve tuz serpilir, azar azar su eklenerek hafif ele yapışan hamur yoğrulup mayalanmaya bırakılır. Kabaran hamura soğan eklenir ve hafif un serpilerek yumak yapılır. Bir kalıp sıvı yağ ile iyice yağlanır. Hamur kalıba konur. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

UZUN ÖMÜRLÜ EKMEK

MALZEMELER
3-3.5 su bardağı un
1 paket maya
1 yemek kaşığı toz şeker ve tuz
75 gr. margarin
1.5 çay bardağı süt
YAPILIŞI: Unu ve instant mayayı, derin bir kap içerisinde karıştırıyoruz. Üzerine toz şeker ve tuz serpiştiriyoruz. Yumuşamış margarin ve ılık süt ilavesiyle yoğurup yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hazırlanan ekmek hamurunu dört eşit parçaya bölüp yuvarlıyoruz ve yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Ekmek hamurlarının üzerine tam ortadan bıçak yardımıyla bir çizik atıyoruz. Tepsi mayası için üzerlerini temiz bir bezle örtüyoruz ve ılık bir ortamda 40-50 dakika bekletiyoruz. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

DOMATESLİ EKMEK

MALZEMELER
Yarım paket yaş maya
1 su bardağından iki parmak fazla ılık su veya süt
1 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı buğday unu
1 su bardağından iki parmak fazla esmer un
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı kurutulmuş domates
YAPILIŞI: Ilık suda yaş maya ve şekeri eritiyoruz. Esmer unu, buğday ununu ve tarçını bir kaba alarak karıştırıyoruz. Üzerine erittiğimiz mayayı ekleyerek iyice yoğuruyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Sıcak suda yumuşatıp doğradığımız kurutulmuş domatesleri ilave edip tekrar yoğuruyoruz. İstediğimiz bir kalıba koyup önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA