Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

O resimlerinde kalbiyle gülüyor

Ahmet Sula, hem birinci sınıf emniyet müdürü, hem de sanatçı. Usta ressamlardan aldığı resim eğitimlerinin ardından, hikmet nazarıyla baktığı hayatı ve okumalarını kendine özgü çizimleriyle tuvallere işliyor

Bu hafta derinlemesine estetik diş hekimliği işlemek istedim. Yazdım çöpe attım, yazdım tekrar çöpe attım. Bilinenlerin haricinde farklı şeyler yazmak istedim. Estetik diş hekimliğinin bembeyaz dişli hastalardan ibaret olmadığını, estetiğin 'yakışanın modası geçmeyecek şekilde' kişiye özel yapılması gerektiğini ve bunu yapacak hekimin sanatçı ruhunun olması gerektiğini anlatmayı planlarken, konuyu; geçen hafta Beylerbeyi Sarayı'nda kendine has tarzıyla yaptığı eserlerini sergileyen bir sanatçıyla bütünleştirmek istedim… Bu hafta, Ahmet Sula ile röportaj yaptım. 2012 ve 2013 yıllarında Sultanahmet (İstanbul) ve Ankara Çengelhan'da açtığı sergilerinde 60 farklı ülkeden binlerce sanatseverle buluşan Sula, dünyanın en ünlü ressamlarıyla karşılaştırılmaya başladı. 1970 Ankara doğumlu olan Ahmet Sula, sıradışı bir sanatçı profiline sahip. Halen 1'inci sınıf emniyet müdürü olarak görev yapan Sula; sanatın müzik, hat, şiir, kaligrafi ve resim dallarında çalışmalar yapmış. Tüm bu birikimlerinin üstüne usta ressamlardan aldığı resim eğitimlerinin ardından, hikmet nazarıyla baktığı hayatı ve okumalarını kendine özgü çizimleriyle 'Mana; Kelimenin Kalbi' adı altında tuvallere işlemeye devam ediyor. Söz, yazı ve resmin birbirinden ayrı olarak icra edilmesi gerektiği yönündeki bazı sanat eleştirmenlerinin görüşlerine rağmen Sula, içgüdülerinin peşinden gitmeyi ve ezber bozmayı daha doğru buluyor. Hayatta her şeyin canlı olduğunu ve her canlının hissedenler için bir kalp, duyanlar için bir söz taşıdığını bizlere eserleriyle anlatıyor. Sanatın, insanı 'Güzel olan'dan haberdar etmek için var olduğunu, söz, yazı ve resmin bu muhteşem tanıtım için çizim arenasında el birliğiyle boy gösterdiklerini gözler önüne seriyor. Ahmet Sula'nın henüz adı konmamış bu tarz çalışmalarında hemen her resim akımından izler bulmak mümkün. Çalışmalarının görülmesinden çok okunmasını arzu eden sanatçı bu yönüyle, somut desenleri de sürrealist kompozisyon içerisinde çizerek sanatseverlere derin bakış, düşünme ve hissetme imkanı sunuyor.

GEL! YAKLAŞ! OKU!
Eserlerin en heyecan verici tarafı ise sanatçının da, sanatseverin de yıllar sonra görebileceği çok farklı manaları barındırıyor olması... Bu yüzden biyografisinde şu cümlelere yer vermiş: "Okumak, bir yazıyı okumaktan ibaret olsaydı nasıl yazılabilirdi kitaplar? 'Oku!' denmiş ilk emirde, 'bak!' değil! Tüm olacaklar yazılmış bir deftere. Okuduklarımı yazdım sana; sorma, okuduklarını anlat bana...Eğer okudukların seni senden haberdar etmediyse, yırtsın ikimizden biri manadan habersiz sinesini, yok eğer ettiyse o halde çık! Şimdi gir kendi içine! Gel! Yaklaş! Oku! Beni ve eserlerimi değil, kendini..." Günümüze kadar çok sayıda karma sergiyle birlikte İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Katar, Sivas'da dokuz kişisel sergi açan Ahmet Sula, pek çok ülkeden iletişim kurduğu sanatseverleri duygulandıran, düşündüren ve güzeli aratan bir Anadolulu sanatçısı olarak felsefi eserler üretmeye devam ediyor. Kişi kendinden ve özgün bir çalışma ile insanları güzel olandan haberdar edemiyorsa, o kişi en fazla bir usta olabilir. Kendinden, özgün, düşündüren, hissettiren ve güzele çağıran bir eser ortaya koyuyor ise o kişi sanatkardır... Her usta sanatkar değildir ama her sanatkar ustadır... Bizi ustalıktan sanatkârlığa yükselten yegane sermaye işimizi aşk ile yapmaktan başka bir şey değildir. İşte Sula ile estetik üzerine gerçekleştirdiğimiz röportaj...

Kısaca mesleğinizden bahseder misiniz?
Sorumluluk ve özverili bir çalışma gerektiren ve zor bir meslek dalı olan polislikte emniyet müdürü olarak görev yapıyorum. Bunun yanında güzel sanatların tiyatro, edebiyat, kaligrafi ve resim dallarında yoğun çalışmalarım oldu ve bunlara profesyonelce devam ediyorum.

Estetik diş hekimi sizce nasıl olmalı? Estetik doktorlarını güzellik sanatkarı olarak görüyorum. Güzel olmak kişinin kendisiyle ve daha ziyade iç dünyasıyla, güzel görünmek ise başkalarının bakışıyla ilgilidir. Bu yüzden daha güzel görünmeyi tercih edenler; bilgi, tecrübe ve sezgileri dolayısıyla olması gerekeni estetik doktoruna bırakmalıdır, onlar bizim aynamız.

BENCE RENGİ HEKİM BELİRLEMELİ

Estetik uygulamalar yapan diş hekiminde olması gereken özellikler nelerdir?
Estetik uygulamalar yapan doktorda olması gereken özellik uygulama alanı ile insan çehresi arasındaki estetik uyum sezgisinin çok gelişmiş olmasıdır. Bu noktada sizin alanınızla ilgili örnek verirsem, kişinin dişlerinin formu ve rengi; çehresine, ten rengine göre sizin tarafınızdan belirlenmelidir. Böylece gülümsemesi daha güzel olacak ve özgüven içerecektir.

Bir sanatçı olarak estetikle ilgili görüşleriniz nelerdir? Netice itibariyle sanatta da sanatkar kendi özgün dünyasından bir eser ortaya koyarken muhataplarının fikir ve iç dünyasında heyecan uyandırmaktadır. Bu yüzden sizleri güzellik sanatkarları olarak görüyorum, hastanızın ve muhataplarının dünyasında heyecan uyandıracak bir eser ortaya koyuyorsunuz. Şimdi cesurca gülümse, aynada dünya var ve gördüğün çehreyi hoş bir tebessümle izliyorlar.

Size diş fırçalamayı kim öğretti, hatırlıyor musunuz?
Annem.

Ne sıklıkla diş hekimine gidiyorsunuz?
Diş problemim olmadıkça gitmiyorum; dolayısı ile yılda bir, iki yılda bir…

Diş hekiminden korkar mısınız?
Hayır, hiç korkmam.

DİŞİMİZE ZARARI ONLARI SEVMEYEREK VERİYORUZ

Bugüne kadar dişlerinizle ilgili ne tür sorunlar yaşadınız?
Apse, çürük, dolgu gibi sorunlarım oldu. Şimdi galiba diş eti çekilmesi sorunum var, size geleceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum.

Sizce bir insan dişlerine en büyük zararı nasıl verir?
Sevmeyerek, bakmayarak, korumayarak ve sonucunda çürüterek veya çektirerek.

DOĞALIKTAN YANAYIM


Diş estetiğine karşı mısınız?
Genel olarak doğallığı severim, bunun yanında insanlarda hoş olmayan bir görünümün güzelleştirilmesi amacıyla yapılan diş estetiğine karşı değilim bilakis bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Halkımız sizce diş sağlığına yeterince önem veriyor mu?
Diş sağlığı hakkında bilinçli mi? Maalesef gereken önemi vermediğimizi ve bilinçli olmadığımızı düşünüyorum.

Diş hekiminizi seçerken nelere dikkat edersiniz?
Dişlerimi kurtarmam ve korumam için elinden geleni yapan, diş çekmekten başka çare kalmayıncaya kadar kaçınan diş hekimlerini tercih ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA