Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DR. CEM KEÇE

Eşimin uyku problemi var

15 gün evvel oğlumuzu kucağımıza aldık. Eşimin hamilelik döneminden beri devam eden uyku problemi ciddi boyutlara geldi. Ne yapmalıyım? A.T./Kayseri
Uyku sorunu, genellikle başka rahatsızlıkların belirtisi olarak ortaya çıkar ve zamanla kendisi de bir problem olur. Eşinizdeki uyku sorunun doğum öncesinden beri var olması; hassas bir yapısının olduğunu ve lohusalık depresyonu yaşadığını gösteriyor.

UZMAN YARDIMI ALIN
Hamilelikte, kadınların hormonal yapısında değişiklikler olur. Anne, en değerli varlığı olarak gördüğü bebeğini; hem çok severken, hem de yoğun kaybetme korkusu yaşayabilir. Çocuk bakımı, ev işleri, eşe karşı sorumluluklar altında da kendisini çaresiz hissedebilir. Bütün bunlar depresyon, kaygı bozukluğu, takıntılı düşünce ve davranışlara sebep olabilir. Bence eşinizin uyku sorunundan önce; buna neden olan sebeplerle ilgilenmelisiniz. Konusunda uzman bir hekimden profesyonel bir yardım almalısınız.

HİÇ ARKADAŞIM YOK
Evli ve bir çocuğu olan bir kadınım. Fakat hiç arkadaşımın olmamasından çok rahatsızım. F.D./Bursa
Kalabalık ortamlarda yalnız kalmak zor bir durum. Sosyal ilişkilerinizin yüzeysel kalmasının birçok nedeni olabilir. Bunlardan en fazla görüleni; çekingenlik, incinme ve reddedilme kaygısı nedeniyle doğal olamamaktır. Bu sıkıntının temeli çocukluk döneminde atılır; aşırı saygılı, terbiyeli, iyi çocuk olarak yetiştirilen kişiler, ileriki yaşamlarında kendilerini ifade etmekte zorluk çekebilirler. Size gelince... Başka insanların dostluğuna muhtaç olmadığınıza, kendi kendinize yettiğinize, insan olarak değerli olduğunuza inanın. Başarılı olduğunuz yeteneklerinizi ön plana çıkarın.

KENDİME GÜVENİMİ KAYBETTİM
İnsanların beni eleştirmesinden korkuyorum. Kendime güvenimin gelmesi için ne yapmalıyım? D.T./Van
Şikayetinizden, aşırı kaygılı biri olduğunuz anlaşılıyor. Kişinin kendine güven sorunu yaşaması; mükemmeliyetçi ve kaygılı ebeveynlerin yanlış tutumlarından kaynaklanıyor. Kendinize olan güveninizin artması; becerilerinizin artması ile mümkün olur. Bunun yolu da, yeni şeyleri yılmadan denemekten geçiyor. İnsanların sizi beğenip beğenmemesi; fiziksel özelliklerinize bağlı değildir, kendi kafalarındaki güzellik kavramıyla ilgilidir. Bu arada 'atılganlık eğitimi' diye bir metot var. O metodu da araştırabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA