Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN CAN YANTIR

Mutluluk hemendir

Dün gece oturdum 'Sliding Doors' filmini izledim. Yeni falan da değil, 1998 yapımı bir İngiliz filmi... Başrolünde güzeller güzeli Gwyneth Paltrow var. Muhtemelen çoğunuz birkaç kez izlemişsinizdir. Öyle film hastası bir adam değilim. Yani, evde boş vakit bulunca DVD'ye sarılan bir tarafım yok. Benim film izlemek için geçerli bir sebebim olmalı. İsterim ki film beni yorsun, sarssın, aptallaştırsın. Bir yerlerde gizli kalmış duygularımı açığa çıkarsın. 'Eyvah'lı, 'keşke'li, 'yoksa'lı cümleler kurdursun. O yüzden sabun köpüğü filmleri zaman kaybı olarak görürüm. Kitabın her türlüsüne göz atmayı severim ama iş filme geldi mi, benim kriterlerim farklıdır. Az film seyrederim ama seçimlerimde genellikle yanılmam. Dün bütün gün, köşede ne yazabileceğimi düşünürken, aklıma bir arkadaşımın "Sliding Doors'u izlemeni öneririm, müthiş film" uyarısı geldi. Saatlerdir düşünüyor ve yazacak bir konu bulamıyordum. Belki bir çıkış yolu olabilirdi. Işıkları makul film izleme seviyesine indirdim, telefonumun sesini kıstım ve izlemeye başladım. Film, aynı kadın karakter üzerinden yürüyen iki paralel hikayeden oluşuyor. Kadın, işten kovulduğu gün evine dönmek için metroya geliyor. Tam metroya binecekken kapı kapanıyor. Evine başka şekilde dönen kadın, zaman kaybettiğinden sevgilisini kendisini aldattığı kadınla evde basma şansını kaybediyor.

BİR FİLM, GÜÇLÜ BİR MESAJ
Aynı anda devreye giren ikinci hikayede, kadın o kapıdan geçiyor ve sevgilisini yatakta başka biriyle basıyor. Film, küçücük bir zamanlamanın insan hayatını nasıl etkileyebileceğini gösteren gelişmelerle devam ediyor. İki durumda da iki farklı hayat, farklı heyecanlar, farklı mutluluklar, farklı üzüntüler yaşıyor kahramanımız. Film bitiyor ve kendi kendime şöyle diyorum: 'Bu dünyada gelecek zaman çekimi olmayan tek şey mutuluk!' Mutluluk şimdidir, hemendir... Belki de üstüne en fazla iddialı cümle kurulmuş kelimedir mutluluk. Bir dönem; Uzak Doğu, Hindistan, tütsü, aroma moda olur. Ahali bunların peşinden koşar. Sonra bir aklı evvel Amerikalı çıkar, pirzolasını ketçaba banarken parmaklarını yalaya yalaya ortaya 'secret' diye bir kavram atar, dünyanın geri kalanı o cenahta saflanır; gün boyu iyiyi güzeli çağırır. Kabul ediyorum, bir çoğu mutlulukla ilgili etkileyici, insanın yüzüne tokat gibi çarpan cümleler de etmiyor değil. Ben böyle cümlelerden korkarım. Birilerinin kulak kabartıp hafızaya almaya çalıştığı o yaldızlı cümlelerden korkarım en çok. Bu cümlelerin çoğu fostur ve mutluluk fos cümlelerle anlatılmayacak kadar derin bir mevzudur. Mutluluk herhangi bir şarta bağlandı mı, işler orada sarpa sarmış demektir. Hayatını düzene sokmak için yeni iş bulmayı bekliyorsa insan; geçmiş olsun... Çıkıp şehrin tadını almak için, fazla kilolarını verip, yeni kreasyonlara bürünmeyi bekliyorsa; ona da geçmiş olsun... Bu dünyada hiçbir şey, kişinin kafasında planladığı gibi olmuyor maalesef. Denemesi bedava, alın elinize kalemi; bir ay boyunca yaşanması sizi mutlu edecek gelişmeleri yazın. Öyle korkak alıştırmayın. Misal, 'Yarın, kız kıza akşam yemeği yiyeceğiz ne mutlu!' yazın. Bu kadar kesin olanlar da dahil hiçbirinin gerçekleşme garantisi yok. Fizyoloji bu, kızlardan birinin iki gün önce regl olacağı tutar; plan toptan çöpe gider. O yüzden, mutlulukla ilgili yapılan öngörülerin hepsi boştur. Mutluluğu arıyorsanız o dakika etrafınızdadır zaten; hiçbir ön şarta bağlı olmadan. Peki, Gwyneth Paltrow, hangi hayatında daha mutlu oldu? İşte, onun cevabını ben veremem. Bildiğim tek şey; iki hayatında da mutlu olabileceği farklı farklı gelişmelerin ayağına kadar geldiği ve Gwyneth'a kısa saçın fena halde yakıştığı. İzleyin, kendiniz karar verin. İsterseniz, jenerik akarken aklımdan geçenleri paylaşabilirim. O büyülü Cemal Süreya dizelerini:
Kim istemez mutlu olmayı
Ama mutsuzluğa da var mısın?

İşte her şey bu kadar basit; nefes alınan her dakikadan mutlu olmak, hesap yapmamak. Şampiyon gibi yaşamak için şampiyon olmayı beklememek...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA