Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN CAN YANTIR

Hastalıkta, sağlıkta...

Bir düşünsenize; gün içinde eşiniz veya sevgiliniz mi daha çok yanınızda, yoksa cep telefonunuz mu?
Peki, cep telefonunuz bu kadar cefanızı çekerken, hastalığınızda da yanınızda olsa fena mı olurdu?
Bir şey ifade etmedi değil mi; hemen anlatayım. Ortalama bir göz muayene cihazının fiyatı 10 binlerce dolar ve kullanmak için tıp eğitimi almış olmak gerekiyor.
Bu cihazlar kolay ulaşılabilir olmadığı için, dünyada yaklaşık 500 milyon kişi göz problemleriyle yaşıyor.

HASTANE CEPTE
Yeni nesil teknolojiler üzerinde çalışan bir bilimadamı olan Ramesh Raskar, bu noktadan yola çıkarak; detaylı veriler alabilecek kadar güçlü, herkesin elde edebileceği kadar ucuz ve herkesin kullanabileceği kadar basit bir teknoloji üzerinde çalışmaya karar verdi.
Bu çalışmanın sonucunda da ortaya iPhone bağlantılı olarak çalışan bir uygulama olan 'EyeNetra' çıktı.
30 dolara sahip olunabilecek bu uygulama ve telefona bağlı çalışan ufak bir göz aparatıyla, artık kullanıcılar göz bozukluklarını telefonlarıyla tarayabilecek ve güvenilir sonuçlar elde edebilecek.
'EyeNetra' bu yılın ilk çeyreğinde; Brezilya, Meksika ve Hindistan'da kullanılmaya başlanacak.
'EyeNetra'nın açtığı yoldan ilerleyen uzmanlar; cep telefonlarını mobil birer hastane haline getirecek birçok uygulamayı da önümüzdeki günlerde piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Örneklerise şöyle:
Cellscope: Uygulama sayesinde cep telefonunuzla orta kulağınızın detaylı fotoğraflarını çekebilecek ve e-posta yoluyla doktorunuzla paylaşabileceksiniz...
AliveCor: Bu uygulamayla cep telefonunu kalbin üzerine getirerek basit bir EKG çekmek mümkün olacak. Tahmini satış fiyatının da 100 dolar civarında olması bekleniyor.
Mesaj at, arama yap, e-posta kontrol et... Bunlar eskide kaldı, artık cep telefonları sağlığımızdan da sorumlu...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA