Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN CAN YANTIR

Bizde böyle film olur mu?

Clint Eastwood'un; FBI'ı kuran ve 37 yıl yöneten J. Edgar Hoover'ın hayatını konu aldığı yeni filmi 'J. Edgar' gösterime girdi.
Bir kısım izleyici; Hoover'ın yaklaşık 50 yıl süren profesyonel yaşamının çok küçük bir bölümünün, o da komünistlerin yakalanması ve banka soyguncularının adalete teslim edilmesi şeklinde incelendiğini, yani bir bakıma fazla büyütüldüğünü söylüyor.
Bunu söyleyenler haksız sayılmaz; çünkü filmde Hoover gazetelere boy boy poz verirken, İtalyan mafyası New York ekonomisinden milyonlarca dolar hortumlamaya devam ediyordu.
Yine bir kısım izleyici; sıfırdan FBI gibi bir kurumu yaratmış olan bir ismin filmde fazlasıyla ürkek ve çevresindekilerin her türlü başarısını kendisine mal etmeye çalışan bir şöhret düşkünü olarak resmedildiğini, bunun da haksızlık olduğunu söylüyor. Bu fikre de saygı duymak lazım.

EŞCİNSELLİK VURGUSU
Film; ne Leonardo DiCaprio'nun oyunculuğunun, ne de Clint Eastwood'un yönetmenliğinin zirvesi... Ama hiç çekinmeden ortaya koyduğu bir yönü var ki, gerçekten alkışı hak ediyor; J. Edgar Hoover'ın dönem dönem reddedilmiş ama çoğu yakın şahidi tarafından doğrulanmış eşcinselliği.
Bugün Amerikalılar için J.
Edgar Hoover bir kahramandır.
Ülkesini bir dönem komünist istiladan kurtardığına inanılır. Yani, sadece bu yönü ön plana çıkarılarak bile, epik bir sinema filminin öğesi olabilirdi.
Ama filmde Hoover'ın ilişki yaşadığı düşünülen yardımcısı Clyde Tolson da önemli bir karakter olarak işlenmiş.

İNSANİ YÖN UNUTULUR
Düşünüyorum da; bizim tarihimizde etkin olan isimler, tüm insani yönleriyle neden canlandırılmaz?
İlla eşcinsellik değil tabii ama biz çoğu zaman tarihi figürlerin de insan olduklarını unutuyoruz.
Misal; Atatürk'le ilgili bir film çekeriz, her şey müsamere tadında olur. Atatürk hiç yanlış karar vermez veya hiç insani defo göstermez...

FATİH KADINA EL SÜRMEZ
Son 'Fetih 1453' filminde olduğu gibi İstanbul'un fethini sinemaya taşırız; Bizans kralı kadınlı, kızlı eğlenceden, zevk-ü sefadan beri gelmezken; Fatih Sultan Mehmet kadına el bile sürmez.
Bu çağda artık isteyen herkes doğru bilgiye zaten ulaşıyor; o yüzden bazı şeyleri bilerek saklamak da komik oluyor...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA