Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNCEL ÖZİÇER

Bebecik Can annesi poz derdinde...

Son yılların modası doğum anının fotoğraflanması... Ünlü ünsüz herkesin bir doğumhane albümü var artık. Kadınlar doğumhaneye giderken süslendikleri kadar düğünlerinde süslenmiyorlardır herhalde. Sözde doğal ve aynı zamanda da kutsal bir varlıkmış gibi görünmek istiyorlar ama öyle mizansenler yaratılıyor ki, ortaya çıkan sonuçlar bizleri pek eğlendiriyor. Bu albümlerin olmazsa olmaz bazı pozları var mesela. Anne bebeği göğsüne yatırmış hayran hayran seyrediyor, babamız ise yukardan eğilmiş, anneyi, kendisine sunduğu bu ödül için alnına koyduğu bir öpücükle şereflendiriyor. Bebeciğinse hiçbir şeyden haberi yok; o sadece, o sırada havayla ilk kez karşılaştığı için cayır cayır yanmakta olan ciğerlerinin derdinde.

ABUK SABUK KILIKLARLA...
Daha sonra bu bebekli fotoğraf işi, anne babaların iyice zırvalamasıyla devam ediyor. Çocuklar abuk sabuk kılıklarla stüdyolara sokuluyor. Arkada çizgi film karakterli uyduruk bir fon... Sıkıntıdan ağladı ağlayacak bebeciklere gülmeleri için binbir şaklabanlık yapan anne-babalar, en doğal(!) pozu yakalamaya çalışan ve içinden "Oğlum, Ara Güler olalım diye yola çıktık, şu düştüğümüz duruma bak lan, bebelere maskara olduk" diyen fotoğrafçıbaşı... İşte bu görmemişin evladı olmuşgillere, bir bebeğin doğal hali nedir, nasıl görüntülenir konusunda Adele Enersen'in söyleyeceği çok şey var. O kendi tosununun uyurken fotoğraflarını çekmeye bayılan bir anne. Ve her seferinde çocuğunu nasıl görmek istiyorsa öyle bir fon yaratıyor.

NASIL BİR SANAT ESERİ?
Yani bu çalışmalarda da bir hazırlık var ama annenin kendi yaratıcılığın konuşturduğu, evdeki mevcut malzemelerle oluşturulmuş mizansenler bunlar. Bebecik uykusunda, bazen ayakları çoraptan, gövdesi masa örtüsünden oluşturulmuş bir kuzuyu gezdiriyor, bazen bulutların üzerinde ip atlıyor, bazen bir istiridyenin içinden ahtapotla yarenlik ediyor. Bu dediklerimin hepsi evdeki halı, kilim, kazak, örtü, vs.'den yaratılmış. Her kare nasıl bir sanat eseri ve o bebecik nasıl da sevimli! Hani diyorum, çocuklarının doğal(!) güzelliklerini ölümsüzleştirmek için fotoğrafçı fotoğrafçı gezenlere örnek olur belki.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA