Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZLEM AVCI

Şarkıcılar seslerini nasıl koruyor?

Geçtiğimiz hafta ünlülerin doktoru olan Prof. Dr. İsmail Koçak, koronavirüs salgını nedeniyle konsere çıkamayan ünlüleri uyarmış ve seslerini kaybedebileceklerini ifade ederek, bol bol esneme hareketleri yaparak, D vitamini almalarını yani güneşlenmelerini önermişti. Ben de geçen haftaki konumu genişleterek sanatçıların seslerini korumak için neler yaptıklarını sordum. İlk olarak güçlü ses Linet, sesini nasıl koruduğu şöyle anlattı: "Ses tellerimiz kastır. Dolayısıyla çalışmazsa tabii ki bizler için büyük sıkıntı olur. Çalışmayan demir paslanır. Ben de evde bol bol yüksek sesle her gün düzenli olarak şarkı söylüyorum. Bunun yanı sıra kaslarımı çalıştıracak egzersizler yapıyorum. Ayrıca spor yaparak kondüsyonuma dikkat ediyorum. Ve son olarak ballı zencefil içiyorum." Pop müziğin sevilen sesi Betül Demir de, "Ben her gün umutsuzluğa düşmemek için pencere önünde mutlaka güneşleniyorum ve aynı anda nefes egzersizleri yapıyorum. Bunun dışında haftanın üç günü esneme hareketleri yapıyorum. Karantina süresince evde stüdyomuz olduğu için müzik direktörüm Emirhan Cengiz'le birlikte kayıt öncesi şan egzersizi yapıyoruz. Ses yalıtımı olduğu için yüksek tonlarda da egzersiz imkanım var. Ama sağlıklı olsak da sahnede olamamak ve konsersiz seyirci enerjisinin eksikliği bizler için büyük travma ve yarım kalmışlık. Bunu aşabilmek için bu kabus dolu günlerin bitmesini iple çekiyorum" dedi. Betül'ün bu dileklerine katılarak tüm sanatçılara seslerini kaybetmemeleri için Prof. Dr. İsmail Koçak'ın uyarılarını bir kez daha dikkate almalarını öneririm.



'Dünyaya Türk kızının gücünü göstereceğim'

Türkiye'nin yurt dışında yaşayan gurur kaynağı müzisyenlerinden Bengisu'nun yeni şarkısı 'Bir Dost Bulamadım' bugün dinleyiciyle buluştu. Sözleri Pir Sultan Abdal'a ait bu halk türküsü, 15'inci yüzyıldan bu yana müzisyenleri etkiliyor. Bengisu, 1980'lerde Garo Mafyan'ın yaptığı düzenlemeyi dinleyerek, bu şarkıyı yeniden yorumlamış. Türk müzik tarihinde pek çok müzisyen tarafından seslendirilen şarkıyı, elektronik müzik altyapısı ile modern bir şekilde yorumlamış Bengisu. Şarkıcı, "Şarkının sözlerinin Pir Sultan Abdal'a ait olması, anlamı, hissettirdikleri, yaşadığımız günlere göndermelerin olması çok önemli ve anlamlı benim için" diyor ve ekliyor: "Berklee College of Music'e giriş sınavımda da, mezun olurken de, şimdi de aynı şeyi söylüyorum: Amacım, bir Türk kızının neler yapabildiğini, neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermek!" Yolun açık olsun Bengisu.



Demolara devam

Sezen Aksu'nun 'Kaybedenler' şarkısı tüm dijital platformlarda yerini aldı. Şarkı çok tanıdık tabii ki, 20 yıl önce Ebru Gündeş seslendirmişti. Bu sefer, Sezen Aksu'nun 'Demo 2' adını verdiği Youtube kanalı üzerinden eski şarkılarını kendi sesiyle dinlemeye, Aykut Gürel'in düzenlemesiyle devam ediyoruz. İşte muhteşem şarkının o güzel sözleri: "Ne hazin değil mi? Sevgilim, hikayemiz maalesef pek farkı yok diğerlerinden. İtiraz etmedik, itiraf etmedik. Kaybedenlerdendik değerlerinden."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA