Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Özel okulların özel muamelesi

Listeye gel listeye! Birileri aklını kaçırmış, birileri fena halde aileleri sömürüyor, adam kandırıyor. Alt tarafı ilkokul birinci sınıfa çocuk gönderiyoruz yahu! Ama yok, sen bir kere çocuğunun hiçbir şeyini eksik tutmamaya ant içmiş ebeveynsin. Sen "Aman minik yavrum en iyi eğitimi alsın" marşıyla yola çıkmışsın. Bak nasıl sıkacaklar seni limon gibi?

12 SİLGİ 7 UHU 20 KALEM
Geçen gün kızı ilkokul birinci sınıfa başlayacak arkadaşımın evine gittim. Elindeki listeye kara kara bakıyor, bir yandan da isyan ediyordu. Çocuk okula başlayacak ya eline tutuşturmuşlar kırtasiye listesini. Maşallah bitmiyor okulun istekleri, dibi yok ve hepsini okula açılan kırtasiyeden almak meburiyetindesin. Neden? Çünkü silginin, boya kaleminin bile markası var. İlle de o marka olacak. Bakın özel bir okulda ilkokul bire başlayacak çocuğun kırtasiye listesinde gözüme çarpan malzemelere. Mesela; 2 adet koli bandı. Çocuk koli bandını ne yapacak bilemiyorum, hadi koli bandı şart diyelim. Neden 2 tane! Biri bile evde kullan kullan bitmez ki. 10 tane bilmemne marka yapıştırıcı bant. Bir tanesi kesmiyor, iki de kesmiyor. 10 tane! Sanırsınız çocuk ilkokul bire değil 'Yapıştırma Meslek Lisesi'ne başlıyor. 7 tane uhu! Evet, evet 7 tane. 12 silgi! Anlaşılan çocuklar ilkokul birde bol bol silmeyi öğrenecekler. 12 silgi mi? Sil sil bitmez. 20 kurşun kalem. Yaz çocuğum yaz.

SORUMSUZ ÇOCUKLAR
12 adet boy boy profesyonel resim fırçası. Şimdi de sanat okulu oldu bizim ilkokul iyi mi? 24'lük 4 takım boya kalemi. Şaşırmış bunlar, şa-şır-mış. Ayrıca her öğretmen için özel boya kutuları. Sanırım öğretmenler arası kavga çıkmasın diye. Oyuncaklı etiketlerden 10 paket. Yanlış anlamayın isim yazdığımız etiketlerden değil. Oyun, eğlence olsun diye çocukların sağa sola yapıştırdığı etiketler. 10 paket, 10! 4 tane resim defteri tadında uzayıp gidiyor bu liste. Arkadaşım soruyor görevli öğretmene; "Bu liste nedir Allah aşkına, 12 silgi ne demek? 4 kutu boya takımı ne için? 4 resim defteri? Bir çocuk bunların hepsini bir sınıfta nasıl kullansın?" Almış cevabını; "Hanımefendi eğer silgisi, kalemi, defteri, boyası kaybolursa çocuk üzülmesin, biz hemen dolabından çıkarıp verelim diye..." Bravo! Kılıfı da hazırlamışlar yani. İyi de yedekte 11 silgisinin, 3 resim defterinin, kutularca boyasının durduğunu bilen çocuk malına sahip çıkmayı nasıl öğrenecek? Özel okullar şımarık, sorumsuz, kıymet bilmeyen çocuk yetiştirme yeri mi?

SİSTEMİNİZİ YESİNLER
Peki, özel okulda birinci sınıf bir çocuğu okutmak kaç paraymış? Yıllık 25 bin ile 30 bin arasında değişiyormuş. Misal bu arkadaşımın kızının yıllık okul parası nakit öderlerse 28 bin TL. Yuh! Peki kırtasiyelerinin toplamı ne kadar? Yaklaşık 750 TL Ne o? Çocuk okutuyorlar. Ne o? İlkokul birinci sınıf. Karşılığı ne? Büyük ihtimalle her şeye sahip olmak isteyecek, tutturacak, "Onda var bende niye yok!" diyecek çocuklar. Bunun daha ortaokulu, lisesi, üniversitesi var. Bütün veliler birleşip çocuklarını bir yıllığına özel okullardan alsalar diye bir öneride bulunacağım ama vazgeçiyorum. Sistem yerleşmiş, anneler babalar çocukları için en iyiyi yapma derdinde, herşeylerini çocuklarına vermek istiyorlar, özel okullar da cin olmuş adam çarpıp duruyorlar. Sisteme bak sen! Daha çocuğa sorumluluk vermeyi bile akıl edemeyen özel sisteminizi yesinler.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA