Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Bu alemden sağ çıkmanın 10 basamağı

Kolay mıydı? Hayır! Zincirleme hatalar yaptım mı? Hem de nasıl! Sabahlara kadar ağladım mı? Sabahlara kadar kendimi kırbaçladım mı? Evet! Hele şu son 2.5 yıldır patlak veren iç ve dış savaşlarım öyle bir savurdu ki, bünyemi. Kimleri kırdım, kimlerden vazgeçtim, kimleri uzaklaştırdım, kimleri istemeden kaçırdım bilemiyorum.

DİNLE VE KONUŞ
Ama artık hazırım kumandanım. Kendi çapımda bir çeşit Ajan Salt'um, Jack Bauer'ım sanki... 30 yaşın verdiği zihin açıklığıyla 10 basamağımı bulmuş durumdayım. Yaşaya yaşaya, arkadan vurula vurula, harcana harcana. Şu üçkağıtçıların, yavşakların, şeytanların, neye cesur olduğunu bilmeyen cahil yüreklerin toplandığı topraklarda daha başıma neler geleceği, kimlerin ne işler çevireceği belli değil fakat benim 10 basamağım belli.
1. Yalnız kalabilmek: İşte bu en zor sınavım oldu, sevgili okurlar. Benim gibi bir sosyal böcüğün yalnızlıkla barışması zordu. Ne zaman gerçek anlamda kendimle baş başa kalma işini kıvırabildim, kaybetme korkum usul usul çekip gitti evimden? Artık tek başıma kalmaktan korkmuyorum. Gerçekleri seviyorum.
2. Konuşmadan önce dinlemek: Al sana en önemli maddelerden biri. Bu şov dünyasında dimdik durmak istiyorsan, konuşmadan önce kendine bir çay demle ve dinle. Zaten anlatmak için karşına oturmuş kişi, bülbül gibi şakıyacaktır. Sen önce dinle! Sonra çalıştır kafanı, onun kaldırabileceği ve anlayabileceği kadarını konuş. Önce sus, önce dinle, gerektiğinde konuş. Fazla bilgi başına çorap örer unutma.
3. Çevre temizliği yapmak: Bizim buralarda fazla insan can çıkarır. Şöhret birazcık bulaştı mı sana, birazcık güçlendin mi dolmaya başlar etrafın. İnandın mı yandın! Çünkü sen başarılıyken kurtlar cirit atar dört bir yanında. Sözüm ona hepsi pek sever seni. Yalandır! Dostluk da düşmanlık da uzun süreli değildir haberin ola. Hepsi menfaat ilişkisidir. Bugün sana 'canım' diyen, yarın 'Canın Çıksın Ayşe' çetesinin ele başı olabilir. Bir-iki sağlam arkadaş belirleyip gerisine uzaktan selam çakmak en iyisidir. Haydi annem, dedikoducular, çıkarcılar dışarı...

GÖZLEM HAYAT KURTARIR
4. Kendi doğrularını çizmek: Kurallarını sen koyacaksın. Seni mutlu edeni, sana huzur vereni sen bulacaksın kardeş. Sevdiklerini sonuna kadar koruyup kollayacaksın. Düşman olacaksan da en kralından olacaksın. Eyleme geçmeyip bekleyeceksin ama beklerken yavşak düşman konumuna geçmeyeceksin. İnce ayarlı işler bunlar...
5. Mantığı elden bırakmamak: Bu da zor bir ders. Öyle duygularının seline kapılıp aniden öfkelenmek, bir anda deli gibi sevmek, sinirinden dağları devirmeye kalkmak yasak! Sen sen olacaksın mantık yürütmeyi becereceksin. Ve gözlem yapacaksın. İyi gözlemcilik hayatını kurtarabilir. Misal: Bugün eski arkadaşını satanın yarın seni satacağı kesindir.
6. Kendinden başkasına güvenmemek: Güvenmeden hayat çekilir mi? Çekilir. Önce kendine güveneceksin, o kadar. Hani derler ya; 'babana bile güvenmeyeceksin', o hesap. Güvendiğin zaman da açık kapı bırakacaksın. Başına gelebilecek naneleri göze alarak güveneceksin. İşlerinin kontrolünü kimseye vermeyeceksin.
7. Övgü-yergi meselesi: Övgü karşısında coşmayacaksın, yergi karşısında karalar bağlamayacaksın. Çoğu zaman ikisi de gerçek değildir. Sen işini yapmaya devam edeceksin.

NO GRUP, YES ŞURUP
8. Egonu zincirlemeyi bilmek: Bu işi yapmasan da varolabileceğini, nefes alabileceğini, bir değerin olduğunu kafana sokacaksın. Kimler gelmiş, kimler geçmiştir unutmayacaksın. Öyle havalara girmek, küçük dağları senin yarattığını sanmak falan yok.
9. Hiçbir gruba dahil olmamak: Medya dünyasında da şov dünyasında da gruplar kurmaya bayılırlar. Seni de içlerine çekmek, taraf etmek isterler. Aman diyeyim! Asla bir gruba dahil olmayacaksın. Çok gördük biz o grupları... Kendi grupları içinde bile arkadan bıçaklamaya çalışanları. Şov dünyası bireysel spordur. Takım ruhu yoktur! Sen iyisi mi hiçbir grubun üyesi olma. İşinin iyisi olmaya çalış, yeter. No grup, yes şurup.
10. Kendi dünyanı kurmak: Aklını başına alıp küçük yaşayacaksın. Sevdiklerinde, seni mutlu eden eylemlerle, zihnini açan insanlarla, sana üretme şevki verenlerle doldurduğun kendi küçük dünyanı kuracaksın. Mecburculardan olmayacaksın. Sınırlarını çizeceksin, vizesiz giriş vermeyeceksin. İcabında çekip gidecek kadar adam olacaksın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA