Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Palmiye yağı, meşhur burger, sıra şekerde

Bu da bir savaş, hem de en farkında olmadığımız türden bir savaş. Midemizden geçerek bizi yok ediyor, kafamızın çalışmasını engelliyor, uyuşturuyor, eritiyorlar.
Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar, sebze-meyvelerini pazarlardan bile alsalar, aldıklarının organik ve sağlıklı olduğunun bir garantisi yok.
GDO'lu, hormonlu, ilaçlı, kimyasal katkılı ürünler mutfaklarımızda cirit atıyor.
Bir de üstüne fast food dünyası var tabii; hızlı, bağımlılık yaratan, anlık mutluluk verdiğine inandığımız, kötü hazırlanmış, sağlığımızı tehdit eden yiyecekler bunlar.
Sadece fast food restoranları değil, marketler ve sofralar da; dondurulmuş, önceden pişirilip şoklanmış yemekler, trans yağlarla yapılan kızartmalar, kimyasallarla dolu paketli ürünler, boyalı içecekler, uzun ömürlü olsun diye katkı maddeleriyle ayakta tutulan sütler, yoğurtlar ve peynirlerle dolu.
Ve biz bunları düşünmeden bedenimize sokuyor, çocuklarımıza yediriyoruz.
Ortalık nasıl kilo vereceğimizi öğütleyen yaşam koçlarıyla doluyken, kimse şöyle adam gibi bir savaşa girmiyor bu korkunç yiyeceklerle. Tamamen duygusal durumlar yani...
Ünlü İngiliz aşçı, televizyon programcısı ve yemek yazarı Jamie Oliver, "Bu ürünler besin olarak tanımlanamaz. Hamburgerlerin içinde et değil, hayvansal yağ hamuru ve amonyak var" diyerek dünyanın en büyük fast food zincirine açtığı davayı kazandı. Bu, sağlık alanında bir devrimdir.

ŞEKER, ZEHİRE EŞ DEĞER
Aynı günlerde, milyonlarca bağımlısı olan meşhur çikolatalı fındık kremasına sıra geldi. İçerdiği kanserojen palmiye yağından dolayı sağlık için tehlike oluşturduğu tespit edildi ve araştırmalar başladı.
Tabii ki art arda açıklamalar gelecek bu iki markadan. 'Yok biz aslında şunları şunları kullanmıyoruz, sağlığa zararlı değiliz' gibisine... Ben bu açıklamalara inanmam, gülerim! O fındık kreması kavanozunun dörtte üçü zaten beyaz şeker; ki şekerin bedenimizi öldürdüğünü, çürüttüğünü ve hastalıklara sebep olduğunu biliyoruz.
Ancak bu iki gelişme sağlık adına çok önemli. Para için göz göre göre sağlığımızla oynayanlara dur deme zamanı geldi. Hamburger mi yiyeceksiniz, gidin malzemeleri alıp evinizde kızartmadan yapın. Çikolatalı krema mı çekti canınız, evinizde en sağlıklısını yapabilirsiniz. Yemek yazarımız İdilika geçtiğimiz günlerde ikisinin de tarifini verdi. Şimdi sıra zehire eş değer şekere geldi. Gelmeli...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA