Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Evlenmeden önce çiftlerin birbirine soracağı 18 soru

İşte bir maddeli yazıyla daha karşınızdayım sevgili okurlar... Madem yaz mevsimi tek ayağını eşikten içeri attı, madem düğün sezonu göründü; dedim heyecanlı çiftlerimize hizmette kusur etmeyeyim. Psychology Today'in internet sitesinde bu listeyi görünce hemen sizlere sunmak istedim.
Evlilik bu, zor müessese. İcabından, gerekliliğinden, aile isteğinden, aşktan, heyecandan evlenip evlenip boşanılıyor ya; işte bu soruların cevaplarında netleşirseniz, sanki işler daha kolay olacakmış gibi geldi bana.
Başlıyoruz:
1. Şimdi hoşumuza giden ama sonra sinirimizi bozabilecek farklılıklarımız ne?: Eee aşkın başında sevgilimizin her huyuna bayılırız. 'Valla benim gibi sakin değil, çok enerjik' diye sevinirken, bir süre sonra 'Ayy çok yoruyor beni' çekebiliriz. O yüzden bu farklılıkları baştan dikkate almak lazımmış.
2. Bireysel olarak ve birlikte stresle nasıl baş ediyoruz?: Stres kol geziyor sevgili okurlar... İş, trafik, ödemeler, dünya âlem derken stres üstü stres. Peki strese karşı ikinizin tepkileri nasıl? Beraber çözüm üretebiliyor musunuz?
3. Partnerimin alkolle, uyuşturucu maddelerle ve kumarla ilişkisi nasıl?: Bu çok önemli bir soru. Gece gezmelere doyamadığınız sevgiliniz, iki çocuk olunca da barlardan çıkmazsa görürüm sizi! Kumar zaten felaket, aman sen bu üçlüye dikkat et!
4. Ev arkadaşı olarak nasılız?: Bütün iş sana mı yıkılıyor? Aynı evde birbirinize nefes aldırıyor musunuz? Uyku saatleriniz nasıl? Beraber uyumlu bir şekilde yaşayabilecek misiniz?
5. Çocuk yapma konusunda düşünceleriniz aynı mı?: Kimi üç çocuk ister, kimi hiç istemez. Bu iş yayında toplanmaz; önceden kararınızı vermek elzemmiş.
6. İlişkimizi başkalarıyla konuşuyor muyuz?: Her kavgada annesine koşan bir koca veya en yakın arkadaşlarına özelinizi anlatan bir kadın ister misiniz? Bu konuda sınırlar çizilmeliymiş.
7. Aranızdaki çatışmaları nasıl ele alıyorsunuz? Tartışmalar, farklı düşünceler elbette olacak... Olacak da, ikinizin bu durumlara yaklaşımı ne? Kimi duvar olur, kimisinin çenesine vurur. Kimi kötü konuşur, kimi hakaret eder, kimi içine kapanır. Bakın yani...
8. Ailelerimizle anlaşıyor muyuz?: Evlilik demek, aileler de demek... Gelini sevmeyen bir kayınvalide, hayatı zindan edebilir. Saygı, sevgi tüm aile içine yayılmazsa, o iş yaş olurmuş.
9. Evlenince değişmesini umduğunuz şeyler var mı?: Cevap veriyorum; olmasın. Çünkü insanlar biraz zor değişir. Değişeceğini umarak imza atılmamalıymış.
10. Para harcamaya yaklaşımınız ne?: Eşiniz cimri mi veya fazla eli açık mı? Paraya hakim mi? İş durumu nasıl? Yeni bir ev almak istiyor musunuz? Vesaire vesaire... Para, evliliklerin bozulmasında en etkin konuymuş.
11. Kendimize ait alanlarımız, zamanımız olacak mı?: Evlendiyseniz, birbirinize tutkallandınız demek değil. Arkadaşlarınızla geçireceğiniz vakitler, yalnız kalmak istediğiniz zamanlar olacak. Peki eşiniz buna nasıl yaklaşacak?
12. Ev işleri nasıl bölüşülmeli?: Bütün iş tek kişiye kalırsa arıza çıkar mı, çıkar. Peki kimin sorumluluğu ne olacak? Evlenmeden önce buna karar vermeliymişsiniz.
13. İşlerimize bakışımız ne? Kovulursak eşimizin tepkisi ne olur?: İş hayatı zor tabii... Zamlar, terfiler, kovulmalar, zorluklar, değişken çalışma saatleri, iş toplantıları, yemekleri, seyahatleri... Peki eşiniz tüm bunlara ne tepki verecek?
14. Başkalarıyla ilişkilerimize yaklaşımımız nasıl?: Eski arkadaşlarına sevgi göstermesi, arkadaşlarıyla vakit geçirmesi, eski sevgilisini görünce selam vermesi sizde nasıl reaksiyonlara sebep oluyor? Ve bu karşınızdaki tarafından biliniyor mu?
15. Dini inançla ilişkilerimiz nasıl?: Dini inancımız, bayramlarımız, ritüellerimiz, dine yaklaşımımızın aynı düzeyde olması evlilikte çok önemliymiş.
16. Yaşayacağınız yer konusunda anlaştınız mı?: Aniden şehir değiştirecek olsanız bunu yapar mıydınız? İkiniz de evinizin bulunduğu yerden mutlu olmanız gerekirmiş.
17. Dış görünüşünüz ne kadar önemli?: Evlenince bünyeye bir salma gelirmiş ya... Hani bir de sürekli aynı evde olunca, o diz izi yapmış eşofmanlar da çıkar ya... Çıkmasın diyorlar. Dış görünüş meselesine özen göstermek gerekirmiş ve burada da uyum şartmış.
18. Yatak odasında durumlar ne?: Yani cinsel yaşamınız... İkinizin de beklentilerinin, isteklerinin, arzularının ahenkle dans etmesi zaten evliliğin en kilit noktalarından biri. Buna mişşş demiyorum.
Eğer evlenecek olsam ve bu soruları sormaya kalksam yüzde 1000 cayardım diyor, çiftlerimize mutluluklar diliyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA