Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Instagram tehlikesi şantaj çetesi

Sosyal medya iyi, güzel, hoş, sen de eğlen coş da; her türlü tehdit, saldırı ve tacize çanak tutuyor.
Çünkü Instagram Türkiye diye bi' şey yok ve çünkü canı isteyen binlerce defa ardı ardına Instagram'da sahte hesaplar açıp başkalarının fotoğraflarının altına iğrenç yorumlar yazarak itibarını zedeleyebiliyor.
Hatta daha da ilerisi; kişilerin hesaplarını ele geçirip özel yazışmalarını yayma tehdidiyle para isteyip şantaj yapabiliyorlar.
Ki yapıyorlar da...
Geçenlerde haberi çıktı; İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Ekipleri, düzenledikleri bir operasyonla, ünlülere şantaj yapan 31 kişiyi göz altına almış. Mağdurlar arasında oyuncular Tamer Karadağlı, Gamze Özçelik ve Demet Evgar da var. En son Tarık Mengüç, aynı şikayetle Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş.
Yaklaşık dört aydır ben, ailem, arkadaşlarım ve iş arkadaşlarım;
Instagram üzerinden başka türlü bir saldırıya maruz kalıyoruz. Kimliğini henüz belirleyemediğimiz kişi ya da kişiler, adıma sahte hesaplar açıp çevremdeki herkesi çirkin yorumları ile rahatsız edip huzurumuzu kaçırmaya çalışıyorlar.
(Annem, ablam, arkadaşlarım, hakkında yazı yazdığım Demet Akalın ve Nükhet Duru gibi birçok ünlü, sosyal medyada yan yana geldiklerim Esin Övet, Fadik Sevin Atasoy, Şenay Düdek, Mert Vidinli...
Uzun zamandır görmediğim tanıdıklar Tamer Karadağlı, Pınar Altuğ, Burcu Esmersoy...
Ve daha onlarca insan...) Avukatımla savcılığa suç duyurusunda bulunduk.
Ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi'ne gittim, bir kez daha şikayette bulundum.
Elbette kimin yaptığı tespit edilecek. Edilecek de yasalarımızın dijital teknoloji ve sosyal medyanın hızı/gelişimi karşısında yetersiz kaldığını görmemiz ve bunu acilen çözmemiz gerekiyor.
Canı isteyen, birine gıcık kapan, ünlüden para kopartmaya niyetlenen herkes herkesi birkaç tuşla rahatsız edebiliyor. Siz zannediyor musunuz ki bu işler sadece ünlülerin başına geliyor. Mahallede sinir olduğu kadının kızını sosyal medyada rezil edenler, hoşlandığı kız yüz vermeyince hakkında yalan yanlış haberler çıkartıp kızı depresyona sokanlar, neler neler...
Üstelik yakalansalar bile alacakları cezalar can yakmıyor. Şaka değil; öyle yalanlar, dümenler, iftiralar dönüyor ki, ocaklar söner, aileler dağılır, evlilikler biter, intiharlar, saldırılar, bıçaklamalar olur. Tekrar söylüyorum; bu iş şaka değil. Instagram'ın kullanıcılarının güvenliğini ve huzurunu koruyamaması ise çok büyük bir açık.
Gördüğünüz gibi teknoloji bizlere yepyeni kapılar açarken, yepyeni sapıklıklar ve kötülüklerle de karşılaştırıyor.
Yetkililerin sosyal medya ve dijital dünyayı hafife almaması, bir an önce gerekli yasaların çıkması, siber suçlara ağır cezalar verilmesi gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA