Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

İstanbul Komedi Festivali ve BKM Mutfak

Aslında 11-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek 2'nci İstanbul Komedi Festivali için Maslak Uniq'in üst katında açılan Mutfak'a gitmiştim. Eh, ikinci yılında olmasına rağmen şehrimizin en önemli festivallerinden biri bu. Yerli ve yabancı komedi şovları, paneller, atölyeler, komedi filmleri gösterimleri derken; hem komediye, hem de aklımızı oynatmak üzere olduğumuz şehir hayatında ruh sağlığımıza sahip çıkan bir festival.
Hemen not aldığım birkaç etkinliği yazıyorum: 4 Çeyrek 1 Tam, Kemal Sunal sergisi, Yılmaz Erdoğan, Suzan Kardeş, Alex Edelman, Yasemin Şefik, Megan Gailey, Açık Mikrofon, Çok da Fifi, Alpay Erdem, Eser Yenenler...
Sözün özü; bu festivale mutlaka gitmek lazım, biraz da gülmek lazım. Bir de bu Mutfak'a girmek lazım. Festivali dinlemek için gittim, yemedik yemek bırakmadım. Hemen anlatmaya başlıyorum.



'MAZ' ÇAYI
Efendim, BKM Mutfak Uniq ferah ferah bir yer; en karanlık günde git, için açılsın. Kapıdan girer girmez sol kolda kocaman bir açık mutfak, içinde gencecik aşçılar, nefis yemekler yapıyorlar. (Sordum, 13 kişilermiş.)
Taze makarnalar uçuşuyor, tatlı tabakları gözüme çarpıyor, yaşasın burnuma mis gibi kokular geliyor. Az daha yürü, sağda yarım ay modelinden geniş bir sahne... Stand-up gösterileri, genç yetenekler, en sevilen sanatçılar, komedyenler, müzisyenler için.
Kocaman bir salonu var Mutfak'ın. Sahne önünde seyirlik masaları, bir tık arkasında yemek bölümü, barı, dışarıda terası... Genç, hevesli, köklerine bağlı ama yenilikçi ekibi hoşuma gidiyor. Yılmaz Erdoğan'ın kızı Berfin Erdoğan da işletmesini yapıyor.
Gelelim yemeklere... Yılmaz Erdoğan malum; kendisi bir bitki ve çiftlik insanı. Ayaküstü yüzlerce bitki hakkında acayip şeyler anlatabilir size. Hatta adını Maz koyduğu, kurutulmuş bitkilerden yaptığı bir çay var ki; sırrını kimseye söylemiyor. Mutfak'a gidenler belki ipucu alabilir. Hal böyleyken; tabii ki bal, tarhana, erişte, kurutulmuş sebzeler, nar ekşisi ve yağların tümü, Yılmaz Erdoğan'ın Köyceğiz'deki çiftliğinden geliyor. Otlu peynir ile yoğurt da Hakkari ve Van'dan... Kaşar Kars'tan, parmak sucuk Kayseri'den... Her lezzet, yöresini gururla temsil ediyor yani.
Başladık yemekleri bir bir tatmaya... Mönüde dikkatimi çeken; yerli tatları dünya mutfağına teslim etmeden, bizim lezzetlerimizden eğlenceli ve modern tabaklar çıkartmaları oldu. Misal; Tantuni Taco, imza yemeklerinden biri olur. Baklava yufkasından içi köz patlıcan ve keçi peynirli, üstü koruk pekmezli, bademli İnceci Börek de ikincisi.Yazın şeflerle Köyceğiz'deki çiftlikte yaptıkları yemek deneme çalışmalarından çıkan Pırasadan Beklemezsin, müthiş bir pırasa dolması; valla pırasadan beklemezsin! Yılmaz Erdoğan'ın annesinin meşhur soğan dolması da mönüde.
Önce kendi, sonra dünyalı, sanatçı bir mönü yani. Mutfak, sabah 10.00'dan gece yarısına kadar açık. Haftanın altı akşamı ille de sahnede bir şov olacak. Misal, dün akşam stand-up gösterisiyle Eser Yenenler vardı. 1 Kasım'da ise Mehmet Erdem şarkı söyleyecek. Mutfak'ı hem sevdim, hem de sanatla lezzetin el ele verip sahneye çıkmasına sevindim. O zaman alkış!
Bu arada İstanbul Komedi Festivali'nin tam programını istanbulkomedifestivali. com adresinden inceleyip bilet alabilirsiniz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA