Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Sigara yasağı eğlenceye karşı

İstanbul gece hayatının haberi yok ama bizim uzun zamandır uygulanması gereken bir sigara yasağımız var.
Nedir o? 5727 sayılı kanun şöyle diyor: 'İkamete mahsus konutlar hariç olmak üzere, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil, kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek.' Hadi üşenmeyin, çıkın küçük bir İstanbul gece hayatı turuna... Restoranlara, rakı-balıkçılara, kafelere, kulüplere... Sigara yasağı uygulanıyor mu, uygulanmıyor mu?

MÜŞTERİ KAÇIYOR
Cevap veriyorum: Uygulanmıyor çünkü uygulanamıyor.
Çünkü yüzde 100 uygulandığı an işletmeler kepenk indirir. Çünkü diyelim bir mekanda 100 kişi varsa, 90'ı sigara içicisi ve sigarasını içmeden eğlenemiyor.
Hele ki soğuk havada kapının önüne çıkıp donarak sigara tüttürmeyi hiç istemiyor. Hoop sigara içemediği mekanı anında terk edip rahat rahat sigara içebileceği bir yer buluyor.
İşletmeler de sigaracı müşterilerini kaybetmemek için brandalarla, ısıtıcılarla yarı kapalı alanlar yaratmaya çalışıyor. Sigara içenler, sigaradan rahatsız olanlara düşman gözüyle bakıyor. Tam eğlenecekken ortalığı gerginlik basıyor. Çoğu zaman işletme sahipleri müşterilerine laf geçiremiyor.
Cezalar kesiliyor, cezalar ödeniyor, yine başa dönülüyor. Bu böyle sürüp gidiyor...

AVRUPA'DA İÇEMEZLER!
Oysa 'Sigara içmezsek gelmeyiz' çeken müşteriler, Edirne'den çıktıkları anda sigara yasağı konusunda mum kesiliyor, değil mi?
Avrupa'da, Amerika'da bir mekanda sigara içmeye kalksınlar bakayım! İçmezler, teşebbüs bile etmezler. Ama Türkiye işte; konuyu biliyorsunuz.
Sigara sağlığa zararlı, içmeyeni zehirlemeye kimsenin hakkı yok; burada netiz. Netiz de binlerce insanın geçimini sağladığı, para harcayan müşterilerin büyük kısmının sigara içtiği yeme-içme-eğlence sektörümüz bu yasağı göğüsleyebilecek halde mi? İşte asıl soru bu. Gördüğünüz gibi göğüsleyemiyor ve başka formüller bulmak gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA