Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Dizilere destek verilmesin

Bakan Zafer Çağlayan'ın Arap ülkelerinde büyük ilgi gören dizilerimizin aracılığıyla Türk malı kullanımını ciddi oranda artırabileceklerini belirtmesi ve dizilere tanıtım teşviki vereceklerini söylemesi dizi sektöründe bayram etkisi yarattı. Dizi sektörünü bilmeden cahilce yazılar kaleme alan köşe yazarları da çok mutlu. Neredeyse zil takıp oynayacaklar. Ancak devlet desteğinin yaratacağı olumsuz etkilerden habersizler. Lütfen şu sorulara yanıt arayın:
Hep Hollywood'un yaptığı başarılı marka reklamları örnek gösteriliyor. Doğru, Hollywood bu işte usta ama orada devlet desteği yok.
Türkiye'nin imajının doğru ve etkili yansıtılması için devletin yapacağı desteğe karşı çıkmam ama Türk mallarının reklamı için devlet devreye girerse işin içinden kimse çıkamaz.

REKLAMLAR MI SAYACAK
Hangi Türk mallarının tanıtımına destek verilecek? Bu noktada haksız rekabet ortaya çıkmaz mı? Ya herkes "Benim markam dizilerde tanıtılsın" derse?
Eğer devlet teşvik desteği verirse, senaryolara müdahale etme hakkını da elde eder. Bu da daha büyük sorunları beraberinde getirir.
Devletin teşvik desteği karşılıksız mı olacak? Ya da verilecek destek nasıl hesaplanacak? RTÜK yetkilileri dizilerdeki gizli reklamları tek tek sayıp, ona göre para mı verilecek?
Devlet niye para veriyor ki? Malını tanıtmak isteyen parasını versin. Yapımcıları zaten Türk mallarının gizli reklamını yaparken para kazanıyor. Yurtdışı dağıtımlarda oyuncunun, senaryo yazarının, set işçisinin hakkını yiyen yapımcılara yapılacak bu kıyağın anlamı nedir? Zafer Çağlayan'ın iyi niyetli bir girişiminde bulunduğuna şüphe yok ancak henüz ortada bir yasa tasarısı yokken her şey en ince ayrıntısına kadar incelenmeli. Benim kişisel fikrimi soracak olursanız eğer... Herkes serbest piyasa kuralları içerisinde gemisini yürütsün derim. Devletin desteğine hiç gerek yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA