Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Farklı bir polisiye

Geçtiğimiz hafta başı Cannes'daydım... Cannes'ın meşhur festival dönemine denk gelmemek, ilginç bir deneyimdi. Festival öncesi sakin bir Cannes bekliyordum ama yanılmışım. Festival kadar olmasa da yine çok yoğundu Cannes. Birçok yerde tanıtım organizasyonları, basın toplantıları vardı. TV, sinema, internet ve oyun sektörlerinin büyük markaları, yöneticileri, şov dünyasının yaratıcıları; gündüzleri toplantılarda, geceleri ise partilerde iş bağlantısı peşindeydi. Bu çılgın koşuşturmadan çıkarılacak ana fikir ise: Cannes'dakiler işi biliyor. Bodrum gibi küçük bir yeri TV ve sinema dünyasının merkezine dönüştürmüşler. Bizim gibi beton yığını oteller, tatil köyleri açıp Avrupa'nın gariban turistlerini ağırlamıyorlar. İşin püf noktası bir konsept yaratmak... Cannes Film Festivali'nin gücüyle dünyanın sinema ve dizi pazarını bu küçük yerleşim yerine taşımak. Yıllardır Altın Portakal Film Festivali'ni düzenliyoruz ama kendi bölgemize yön verecek, doğru dürüst uluslararası bir sinema-dizi marketi bile oluşturamadık. Ortadoğu Türk dizileriyle yatıp kalkıyor ama biz kendi dizilerimizi tanıtmak için Dubai'deki fuarlara katılmak zorunda kalıyoruz.

DİZİYİ POLİSLER YAZDI
Her neyse asıl konumuza dönelim... Cannes'a gidiş nedenim dünyanın en büyük markalarından Universal'ın iddialı dizisi 'Rookie Blue'nun tanıtım organizasyonuydu. 'Rookie Blue', Kanada'nın Toronto şehrinde suçluların peşinde koşan beş genç polisin maceralarını anlatıyor... "Bildik bir öykü" diyorsanız yanılıyorsunuz... Dizinin yapımcıları ve senaryo yazarları arasında yer alan Tassie Cameron, 'Rookie Blue'yu doktorların hayatını her yönüyle deşifre eden 'Grey's Anatomy'nin polis versiyonuna benzetti... Yani suçluları eliyle koymuş gibi buluveren, en karmaşık olayları anında çözen, aksiyon için mantık sınırlarını zorlayan polisler yok karşımızda. Akademiden yeni mezun olmuş beş polisin gerçekçi maceralarını izleyeceğiz. "Gerçekçi" lafını da hafife almayın... Dizinin senaryo yazarları arasında emekli polisler de var!

BEŞ AY EĞİTİM ALDILAR
Her macera gerçeklikten ödün verilmeden ekrana taşınmış. Birçok öyküde polis kayıtlarına geçmiş olaylardan ilham alınmış. Dizinin oyuncuları da beş aylık polis eğitiminden geçmiş. Senaryosuna, kurgusuna güvenen birçok yeni dizide olduğu gibi 'Rookie Blue'nun yapımcıları da kendi yıldızlarını yaratmanın peşine düşmüşler. Dizinin başrollerini; 'Heroes'da rol alarak adını duyuran ve 'Andi' dizisiyle 'En İyi Kadın Oyuncu' dalında Leo Ödülü'ne aday gösterilen Missy Peregrym ve Mel Gibson'lı 'The Patriot', 'Nearing Grace' gibi bazı başarılı filmlerde ve 'Everwood' gibi kaliteli dizilerde rol alan Gregory Smith paylaşıyor.

ABC'DE YAYINLANACAK
Peregrym'in canlandırdığı 'Andy' karakterini annesi 12 yaşında terk etmiş. Alkolik babasıyla sorunlu bir çocukluk dönemi yaşayan Andy, kendini polisliğe ve adalete adamış. Smith'in canlandırdığı Dov ise tam bir adrenalin manyağı; heyecan aradığı için polis oluyor ama bu mesleğin sert gerçekleriyle yüzleşiyor... Bu iki oyuncunun ilişkisi dizinin sürükleyici öğelerinden biri... Yapımcılar özellikle bu ikilinin uyumundan bahsediyor, 'Rookie Blue'nun bu iki oyuncu için kariyerlerinde önemli bir sıçrama tahtası olacağında hem fikirler. Yapımcıların kendi işlerini övmesi bildik bir hareket ama 'Rookie Blue' dizisini iddialı yapan önemli bir faktör var. Bu dizi, Amerika'nın en popüler TV kanallarından biri olan ABC'de 24 Haziran'dan itibaren ekrana gelecek. Hem de prime-time'da (21.00)... ABD'deki reyting mücadelesinin nükleer savaş tadında geçtiğini hatırlatmama gerek yok herhalde. Bu noktada dizinin yardımcı yapımcısı Noreen Halpern'in sözlerine kulak verelim: "Bildiğiniz gibi ABC gibi dev kanallar genelde prime time'da ekrana getirecekleri dizilerin projelerini kendileri hazırlar. Amaç hiçbir şeyi şansa bırakmamaktır. 'Rookie Blue' ABC'nin projesi değil, Kanada yapımı bir dizi ama bize çok inandılar. Dizideki gerçeklik, polislerin çarpıcı öyküleri, aksiyonu çok beğendiler ve haziran ayından itibaren çarşamba gecelerinin prime time'ını bize emanet ettiler." Dizi, Kanada'nın popüler kanalı Global'da da aynı gün ve saatte yayına girecek. Birçok ülke de diziyi yayınlamak için sırada. Türkiye'den de teklifler aldıklarını söylediler ama isim vermediler. İzleyiciler, 'Rookie Blue' dizisini şimdiden yakın takibe alsın derim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA