Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

İbo'nun büyük ayıbı

Haberi Hürriyet'te çıktı... Sakaryalı saatçi Ekrem Arman, İbrahim Tatlıses'i meşhur eden 'Sabuha' şarkısının kendisine ait olduğunu 11 yıl süren davanın sonunda kanıtlamış... Tatlıses, bu şarkıyı tam 28 yıl izinsiz söylemiş. 70 yaşındaki Ekrem Amca'nın 28 yıllık telif hakkı için alacağı para ise sıkı durun açıklıyorum: Sadece 2 bin TL. Ekrem Amca, "Sabuha'nın okunduğu kaset için 27 bin bandrol alındığını söylediler. Oysa Kültür Bakanlığı'ndan 165 bin bandrol alınmış" diyerek karara Yargıtay nezdinde itirazda bulunmuş... 27 bin bandrole 2 bin TL telif hakkı veriliyorsa, Ekrem Amca 165 bin bandrol için yaklaşık 13 bin TL telif alacak.

KORSANDAN ŞİKAYETÇİ
İşte Türkiye'de telif haklarında yaşanan komediye en güzel örnek. Ekrem Amca eğer 'Sabuha' gibi klasikleşmiş bir şarkıyı Avrupa'da besteleseydi, sadece o eserden kazanacağı para yedi sülalesine yeterdi. Evet, bir eserin 28 yıla yayılan telif hakkını hesaplamak kolay değil ama bu şarkıyı İbo'nun sayısız kez konserlerde, açılışlarda ve TV programlarında söylediğini hatırlatmama gerek yok sanırım! Yani 2 bin TL çok komik bir rakam. Üstelik 'Sabuha', İbo'yu İbo yapan birkaç klasikten biri. Ekrem Amca'nın derdi para değil aslında; kazanacağı parayı yardım kuruluşlarına bağışlayacakmış. O bu davayı bir gurur mücadelesi olarak görmüş. Tatlıses için "Madem şarkının sahibi sen değildin, yıllarca Ekrem Amca'yı niye üzdün" desek de boş. Alacak-verecek davaları yüzünden defalarca üçüncü sayfalara manşet olan bir kişiden bahsediyoruz sonuçta. Daha da kötüsü Tatlıses korsan yayınlar ve telif hakları için en çok gürleyen şarkıcılardan biri. Bu ne yaman çelişki! Ekrem Amca, Tatlıses'e 'kulluk hakkımı helal etmiyorum' demiş artık öbür dünyada hesaplaşırlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA