Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kültür Bakanlığı 'tekel'e ne diyor?

Bu devasa tekel, asıl darbeyi ise bağımsız ve sanatsal filmlere (yerli-yabancı) vuracak. Beşin üzerinde salona sahip bir sinema kompleksiniz varsa eğer, bir 'Recep İvedik' filmini çok az maliyete dörtbeş salonda birden gösterebilirsiniz. Bir salonda saat 12.00'de başlayan filmin bobinini, seans arasında hemen 13.30'da başlayacak salona takabilirsiniz. Bu zaten tüm salonlarda zincirleme birbirini takip eder ve bobin masrafından kurtulup büyük kâr elde edersiniz. Tamam, bu ticari yatırım meselesi, kafasını kullanan böyle yapar. Ancak tekelin asıl tehlikesi burada başlıyor. Son dönemde bir alışveriş merkezindeki salonların dördünde Şahan Gökbakar ya da Cem Yılmaz filmlerinin oynamasından, ödül canavarı yerli-yabancı bağımsız ve sanatsal yapımların salon bulamamasından zaten rahatsızdık.

SANATSAL FİLMLER TEHLİKEDE
Artık Nuri Bilge Ceylan'ın, Semih Kaplanoğlu'nun ve diğer bağımsızların filmlerini izlemeyi unutun. Tekeli kuranlar, iyi film yapmana bakar mı? İçi boş bir Hollywood filmini ya da vasat ama popüler bir yerli komediyi koyarlar salonlarına. Aynı bobini dolaştırırlar tüm salonlarda, olur biter. Bu tekel, korsan DVD satışını da artıracak ama yazacak yerim kalmadı. Bence Kültür Bakanlığı acilen devreye girmeli. Bu tekelden sonra sanatsal, bağımsız yapımların vizyona çıkma şansı iyice azalacak. Eskiden vizyona girme şansı bulanlardan bir-iki tanesini lüks salonlarda izleyebiliyorduk. Artık hepten izbe salonlara mahkum kalacağız.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA