Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Beşikçioğlu'nun Güneydoğu travması

Mehmet Turgut'un Twitter sayfasına koyduğu, internet aleminde küçük çapta tartışma yaratan Erdal Beşikçioğlu'nun sorguya alındığı videonun sırrı ortaya çıktı... O görüntüler, Esquire dergisinin Ocak sayısının kapak çekimine aitmiş. Fotoğraflar bir Mehmet Turgut klasiği, Ege Görgün imzalı röportaj ise harika... SİYAD üyesi bir eleştirmenin yaptığı röportaj hakikaten bir başka oluyormuş... Benim röportajda en çok ilgimi çeken bölüm; Beşikçioğlu'nun da Vietnam Sendromu (Güneydoğu'da savaş travması da diyebiliriz) yaşadığını itiraf etmesi...

HADİ ASKERE GİDİYORSUN!
Ünlü aktör, konservatuvarı bitirip Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda dört yıl görev aldıktan sonra askerliğini komando olarak Güneydoğu'da yapmış. İşte "Savaş travması yaşadınız mı?" sorusuna Beşikçioğlu'nun verdiği yanıt: "Kısmen tabii. Siz Diyarbakır'da da tiyatro yapılır iddiasıyla, idealizmiyle oraya tayin olmuşsunuz ve dört yıl boyunca sahneden inmemişsiniz. Bunun üzerine, size gelmişler; 'Hadi askere gidiyorsun.' 'Nereye?' 'Güneydoğu'ya.' 'Ya kardeşim ben tüfek tutmayı bile bilmem.' 'Öğretiriz biz size.' Tuzla'ya, oradan Foça'ya jandarma komando eğitimine, sonra da birliğe... Ne olursa olsun, askerlik sürecinde bir mutasyona uğruyorsunuz. Askerden sonra iki sene kendime gelemedim. Evde kalamayınca, arkadaşlarla Bolu'ya kamp kurmaya gittik eğlence ayağına ama o kapalı mekanlar her daim basıyordu bizi. Çünkü askerde, kapalı mekanda kalmak doğru bir şey değil, arazide olmak ise keyifli." Etkilenmemek mümkün değildi. Bir kere siz sanatçı olmuşsunuz, duyarlı olduğunuz için. Birtakım durumları halka anlatmak, göreviniz. Ama biri size diyor ki; bunların hepsini unutacaksın, vatanın bölünmez bütünlüğü için var olacaksın. Yıpratıcı bir durum tabii bu.

EN ÇOK MAYINDAN KORKMUŞ
"...Benim en korktuğum şey, bir mayına basmaktı. Ölmek değil, bir parçamı orada bırakıp hayatımı o şekilde idame ettirmek. Sahne adamısınız, nihayetinde; yekvücut olmak zorundasınız. Yaptığınız işi bir daha yapamayacak olma fikri bile ciddi bir buhran sebebidir" diyor Beşikçioğlu. Röportajda daha birçok sürpriz açıklama var. Beşikçioğlu hayranları bu ayki sayıyı kaçırmasın! Beşikçioğlu, çok yetenekli bir aktör, her rolü kıvırır ama asıl büyük oyunculuk, hayattaki yaşanmışlıkların, canlandırılan rollerle bütünleşmesiyle ortaya çıkar. İşte o zaman Beşikçioğlu gibi saf gerçekliğe yaklaşırsınız. Bana kalırsa Beşikçioğlu'nun arıza rolleri bu kadar mükemmel oynamasında Güneydoğu'da geçirdiği beş buçuk yılın da etkisi var. Dergide 'Bordo-Mavi Fırtına' başlıklı araştırma haber de dikkatimi çekti. Trabzonspor'un başarısının sırrını bir de Faroz Kahvesi'nin müdavimlerinden okuyun derim. Son dönemde hazırlanmış en iyi Trabzonspor dosyalarından biri... Okan Can Yantır yönetimindeki Esquire dergisi çok iyi işler çıkarıyor. Bazıları gibi Google'dan dergi yapmıyorlar, her haber dosyasında ince bir işçilik var. Esquire için boşuna 'Piyasanın en iyi erkek dergisi' denmiyor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA