Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kım'in vergisi beni gerdi

Kim Kardashian, 2010 yılında 12 milyon dolar kazandı.
Bu rakam Kim'in; ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan orta sınıfa mensup her 48 kişinin yıllık gelirinin toplamından daha fazla kazanıyor olduğu anlamına geliyor.
Peki, orta sınıfa üye her Kaliforniyalı, kazancının yüzde 9.3'ünü vergi olarak geri verirken Kim ne veriyor?
Sadece yüzde 10.3'ünü...
Sizce de biraz daha fazla ödemesi gerekmiyor mu?
Herkes bu dünyaya Kim Kardashian olarak gelmiyor ama en azından vergi öderken haksızlığa uğramayalım!

EŞİTSİZLİK!
Bu lafları; ABD'de Courage Campaign (Cesaret Kampanyası) adlı oluşumun, adil vergi düzeninin getirilmesi için yayınladığı videodan aldım.
Bizim medya, Wall Street gösterilerine pek ilgi göstermiyor ama ABD'de sosyalist rejime geçileceği esprisini yapanların sayısı hızla artıyor.
Uzmanlık alanım olmayan bir konuya daldığımın farkındayım ama en azından bu konuya hiç değinmeyen bizim ekonomi yazarlarına sinyal çakmış olalım!
The New York Times'ın başyazısında da belirtildiği gibi; Amerika'da zenginlerden yüksek vergi alınmasına şöyle karşı çıkılıyor: "Eşitsizlik, ekonomik büyümenin beklenen bir sonucudur ve onu azaltmak büyümeyi yavaşlatır."

FATURA KİME?
Muhafazakarlar ise zenginlerden ek vergi alınmasına daha şiddetli karşı çıkıyorlar:
"Çabalarına karşılık olarak ek fayda sağlamayacaklarsa, insanlar neden kendilerini zorlasın, daha çok öğrenim görsün ve daha fazla çalışsın ki?"
Ama yapılan son araştırmalar sınıflar arasındaki aşırı eşitsizliğin ekonomik büyümeyi engellediğini ortaya koymuş.
Eşitsizlik son 30 yılda o kadar artmış ki, ABD bu konuda çoğu yoksul ülkeyi bile geride bırakmış.
Ekonomik krizde, bankaların kurtarılması adına faturanın zengin olmayanlara kesilmesinin büyük bir kırılma yaşattığı kesin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA