Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Murat Saygı şimdi ne yapıyor?

Murat Saygı, yıllarca Show TV ve Kanal D'yi yönetti. Doğan TV Holding Yayın Grup Başkanı olarak görev yaptı. D-Smart gibi devasa bir dijital platformu sıfırdan yarattı.
Türkiye'de Saygı gibi, farklı kurumlarda bu derecede önemli görevleri üstlenen televizyon yöneticisi sayısı beş ya da altıyı geçmez herhalde.
Türk televizyonculuk tarihine damgasını vurmuş Saygı, yine bir ilkin peşinde, ama stressiz bir yaşamın keyfini sürdüğünü de belirtiyor:
"Kafam daha rahat, TV yöneticiliğine göre stresi az bir yaşamım var. Artık kendim için çalışıyorum ve bu da önemli. Çünkü hayatta ne yaparsan yap sonunda hep kendinle ilgili bir şeye dönmek zorundasın!"

YAPIMCI YÖNETİYOR
Saygı; kendi için çalışmaya tam da zamanında başladığını çünkü TV sektörünün artık kanal yöneticilerinin değil yapımcıların kontrolünde olduğunu ve "Bir dizi koy, tutmayınca diğerini yayınla" mantığının sıkıcı olduğunu düşünüyor:
"Nerede o eski boğazkesen rekabet ortamı! Eskiden patronlar da medya yarışının içindeydi. Şimdi bir kanal; bir dizi sayesinde bir gün 25- 30 share (izlenme payı) alıyor ertesi gün ise 5-6 share'e düşüyor. Bizim zamanımızda 10 share'in altına düştüğünüzde eliniz ayağınız titrerdi.
Şimdi kanal yerine, dizi bağlılığı var. İki dizisi tutan, ay birinciliğini yakalıyor. Kanal da kârının aslan payını, yapımcıyla paylaşmak zorunda kalıyor!
Öyle bir sistem oluştu ki; reklam sayısı artıkça yapımcı, yönetmen, senarist, sanatçı sayısı da artıyor. Bölüm başına 50 bin alan oyuncular var artık!"
Peki, şimdi ne yapıyor Saygı?
Televizyon dünyasındaki büyük tecrübesini danışmanlıkta değerlendiriyor, yabancı ve yerli yapımcılara yol haritası çiziyor. TV yöneticiliğine, kurduğu dört Planet TV kanalıyla devam ediyor. Bir de deneyimli TV yöneticisi Sevin Ergun ile ortak yürüttüğü film ve belgesel dağıtım işi var.
Ama Saygı'yı asıl heyecanlandıran, üzerine titrediği proje ise şifreli sinema ve dizi izleme platformu FilmClub...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA