Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Amerika'da apartmanı olan dilenci varmı?

Bugün, ABD'den yayın yapan binlerce bilimsel ve sosyal araştırmanın paylaşıldığı 'phys.org' adlı internet sitesinde okuduğum bir araştırmadan bahsedeceğim.
Amerika'da Dayton Üniversitesi'nden öğretim görevlisi olan sosyolog Arthur Jipson'ın kampüsten yayın yaptığı radyo programına bir dinleyici telefonla bağlanır.
Jipson, "Kiminle görüşüyorum, nerede oturuyorsunuz?" diye sorar. Aldığı yanıttan arayan kişinin 'homeless' (evsiz) olduğunu ama cep telefonuyla sosyal medyayı yakından takip ettiğini öğrenir. Bu durum Jipson'ın dikkatini çeker ve sokaklarda yaşayan ama Twitter ve Faceebook'u düzenli kullanan dinleyicisiyle röportaj yapar. Jipson daha sonra 'homeless' ama sosyal medyayı kullanan başka insanların da olduğunu keşfeder ve ortaya 13 röportajlık bir araştırma çıkar.

EVİ YOK, İNTERNETİ VAR
Bu evsiz, beş parasız, hayatta kalmak için her gün bir şekilde yiyecek ve yatacak yer bulmak zorunda olan insanlar bir şekilde cep telefonu edinmiştir. Cep telefon sahibi olmanın bazen yiyecek bulmaktan daha kolay olduğu günleri yaşıyoruz ne de olsa! Evsizlerden biri Jipson'a "Neden şaşırıyorsun ki, evsizim diye internete girmeyi hak etmiyor muyum? Arkadaşlarım, ailem ve bana yardım eden insanların da Facebook'u var!"
Sonunda Jipson'ın yaptığı araştırma, internetten evsizlere yardım amaçlı bir sosyal sorumluluk projesine dönüşür.
Jipson'ın röportajlarda elde ettiği açıklamalardan en dramatiği ise şudur: "İnternette kimse benim dün duş alıp almadığımı, kokup kokmadığımı umursamıyor. Kimse beni yargılamıyor, burada kabul görüyorum!"

ASIL MESELE VİZYON VE EĞİTİM
Yok, "İşte internetin, sosyal medyanın gücü bu" diye yorumda bulunmayacağım. İnternetin bilgi paylaşımını ve insanları nasıl eşit kıldığını hepimiz biliyoruz. Asıl mesele bu gücü kullanacak vizyona ve eğitime sahip olmak.
Aramızdaki fark ise; güne "Acaba bugün aç mı kalacağım?" sorusuyla başlayan, sokaklarda yaşayan ABD'lilerin bile sosyal medyayı kullanması! ABD'de bizdeki gibi daireleri, apartmanları olan dilenciler var mıdır acaba?
Bizim vizyonumuz ise dilencisinden bile (hepsi değil tabii) internete girmesine gerek kalmayacak dolandırıcı yaratmak!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA