Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

TV8 geçen yıla göre daha çok izleniyor

TV8'de yeni sezonda tutmayan programlar üzerine analizi ilk ben yapmıştım, sonra başka yazar arkadaşlar da yazdı ve ortaya TV8'de işler iyi gitmiyor gibi bir izlenim çıktı ama kanal yönetimi tam aksini söylüyor.
Geçtiğimiz hafta TV8'in tanıtım bölümünden yöneticilerle konuştum. Biz reytinglerin ilk 100 listesindeki tutmayan programlara göre hesap kitap yapıyoruz ama ilk 100'e girmeyenlerin de aldığı reyting rakamları varmış! TNS'nin yeni ölçümlerine göre gün birincisinin bile 7-8 reyting aldığını hesaba katarsak; ilk 100'e girmeyenlerin reyting oranları daha da önem kazanıyor.
TV8'cilerin hesabına göre kanal geçtiğimiz yıla göre 1.8 daha fazla izleniyor. Bu fark gündüz kuşağında ise daha da artıyor. Reklam kuşaklarının reyting oranlarında bile yükselme varmış.
Bence asıl ilginç olan ise bu yükselişin, TNS'nin yeni reyting ölçümlerinde deneklerin yapısını büyük oranda değiştirmesine, eğitim seviyelerini düşürmesine rağmen elde edilmesi.

DENEK YAPISI DEĞİŞTİ
TV8 gibi prestij kanallarını bu sezon en çok zorlayan değişiklik, TNS'nin A ve B grubundaki yüksek eğitim seviyeli denek sayısının oranını düşürmesiydi. Eskiden A ve B gruplarının reyting ölçümlerindeki oranı yüzde 28'di şimdi ise bu oran yüzde 13. Düşük eğitim seviyesine sahip deneklerin yer aldığı C ve D gruplarının reytingi belirlemedeki toplam oranı ise yüzde 70'i geçiyor!
Bir de A grubu deneği olmanın eğitim seviyesi de düşürüldü. Eskiden AGB ölçümlerinde aile reisi ve eşinin dışında bu kişilerin anne ve babalarının da üniversite mezunu olması gerekiyordu. Şimdi bu gerekmiyor. Maddi kazanç daha çok önem kazandı. Kabaca bir örnek verecek olursak maddi geliri yüksek bir tüccar da artık profesörle aynı kefeye konuyor!
Kısacası TV8, yeni reyting sisteminin denek yapısındaki bu radikal değişimden çok etkilendi. Bu etkilenmeye rağmen izleyici oranını yine de artırmayı başardı. Yani TV8 Genel Müdürü Abiş Hopikoğlu, yeni denek yapısını iyi analiz edip radikal bir kararla daha popüler yapımlara yönelmeseydi, bu yıl TV8 için yıkım olabilirdi.

AÇIKBAŞ YENİ STAR
Tabii her değişimde olduğu gibi bazı sancılar yaşandı. TV8'nin kemikleşmiş izleyici kitlesinin yadırgadığı bir-iki yapım oldu lakin bir orta yol bulunmalıydı! Çünkü yeni sistemle artık sadece prestij kanalı olarak hayatta kalmak neredeyse imkansız. Önceki yazımda da bu değişimin kaçınılmaz olduğunu vurgulamıştım.
TV8'ciler yeni başlayan birçok program arasında ise sadece iki yapımda 'İkon Makinesi' ve 'Trophy Türk'te bekledikleri başarının altında kaldıklarını söylüyorlar. Bazı değişikler yaptıkları 'Trophy Türk'ün yeni bölümlerinden de umutlular, "Asıl yarışma şimdi başlıyor" diyorlar.
TV8 yöneticilerine göre yeni yapımlara harcanan para, büyük kanallarda sessiz sedasız yayından kaldırılan dizilerin maliyetinden düşük. Bu arada 'Telegol' ve 'ÖTV'nin başarısından çok memnunlar, 'Bir Fikrin Mi Var?' ve 'Erken Baskı'nın da iyi gittiğini düşünüyorlar.
Her zaman yeni isimlere fırsat tanıyan, Şahan Gökbakar gibi bir yıldızı ortaya çıkaran TV8'in Önder Açıkbaş'tan bir star yaratmanın eşiğinde olduğuna inanıyorum. Açıkbaş, 'ÖTV'de harikalar yaratıyor! Tabii Okan Bayülgen'in yeni yarışma programını da unutmayalım, Okan da bayağı iddialı geliyormuş!
Özetle TV8 cephesindeki son durum bu!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA