Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Çanakkale savaşı'nı çocuklar bu filmden öğrenmeli!

'Çanakkale 1915'i ilk üç günde 107 bin, dört günde ise 123 bin kişi izledi. Haftayı da en iyimser tahminle 200-250 bin seyirciyle kapatırlar!
Bu rakamlar çok ama çok düşük! Çünkü 'Çanakkale 1915'in bütçesi, açıklanan rakamlar doğruysa tam 11 milyon TL.
Üstelik film tam 511 salonda gösterime girdi. Bu ayarda bir film ilk üç günde gözü kapalı 500 bini geçmeliydi! Umarım Kurban Bayramı filme yarar.
Peki, neden az izlendi?
'Çanakkale 1915'in en büyük dezavantajı; Sinan Çetin'in 'Çanakkale Çocukları' filminden hemen sonra vizyona girmesi. Çetin'in filmi o kadar büyük bir hayal kırıklığı yarattı ki, sinemaseverler 'Çanakkale' lafını duydukları yerden kaçtılar. 'Çanakkale 1915' kaliteli bir yapım olsa bile bu dezavantaj yaşanacaktı lakin film de iyi çıkmadı. Eleştirmenlerden kırık not alınca, izleyiciler bu filmi kafalarından sildiler. FİDA vizyon tarihini ertelemeliydi!

TARİH KİTABI GİBİ SENARYO
Kariyerinde sadece 'Süpürrr' adlı komedi filmi bulunan Yeşim Sezgin gibi deneyimsiz bir yönetmenden bir savaş filmi çekmesini beklemek de hataydı! Sezgin, Özakman'ın her yazdığını çekeyim derken filmine ihanet etti!
Tarihçiden senaryo yazarı olmaz, hele Turgut Özakman'dan hiç olmaz! Çünkü Özakman kendi kitaplarını bile çocuklara anlatır gibi yazıyor. Özakman'ın iş yapmayan bir önceki filminin adı bile 'Dersimiz Atatürk'tü! 'Çanakkale 1915'in kurgusu da, kronolojisi de ilkokul kitabı tadındaydı. Oysa sinemada amaç tarih dersi vermek değil, insanları sürükleyecek ilham verici bir öykü ortaya çıkarmaktır.

İLHAM VERMELİ
'Er Ryan'ı Kurtamak'a kadar yüzlerce II. Dünya Savaşı, Normandiya çıkarması filmi çekildi. Steven Spielberg ne yaptı? Bütün çocuklarını savaşta kaybeden bir ailenin hayattaki son çocuğunu kurtarmanın peşine düştü.
O filmi izleyen herkes, o özel ekiple birlikte
'Er Ryan'ı aradı! Spielberg aslında bir erle koskoca II. Dünya Savaşı'nı anlattı! Stanley Kubrick'in 'Full Metal Jacket'ının ikinci yarısı sadece Vietnamlı bir kadın keskin nişancıyla ABD askerleri arasında geçer ama iliklerinize kadar Vietnam ve savaş gerçeğini hissedersiniz! Roman Polanski sadece bir piyanistin hayatta kalma mücadelesiyle tüm Yahudi soykırımını anlattı!
Evet, devasa bütçeli filmler bunlar ama mesele nasıl anlattıkları? Önemli olan sürükleyici, ilham verici öyküyü yakalamak! Küçük bütçeyle de yapılır bu! Bizde ise tarihi filmler ders kitabı gibi çekiliyor, kurgu bile aynı! 'Çanakkale 1915' de her şeyi anlatayım derken boğuldu!
Not: 'Çanakkale 1915'i çok eleştirdik ama bu film tam çocuklara göre! Çocuklarınızın Çanakkale Savaşı'nı detaylı öğrenmelerini istiyorsanız bayramda bu filme götürün!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA