Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Cahillik artacak

Ortalama bir Amerikan vatandaşı olan er Joe Bowers, Rita adlı bir fahişeyle birlikte ordunun yapacağı bir deney için seçilir. Deney, insanları uykuya yatırmakla ilgilidir. Bir yıl sonra deneklerin çözülüp tamamlanması gereken deney, çeşitli aksilikler sonucu unutulur ve Rita ile Joe 500 yıl sonra, 2505 yılında uyanırlar. Bu ikili, akıllı insanların çeşitli sebeplerden dolayı üremediğinin (kariyer, psikolojik sebepler vs.) ve aptalların sürekli çocuk yapması sonucu ortalama IQ'su olan insanların bile kalmadığının, hatta en üst düzey yönetim kadrosunun bile klasik Amerikan ergeninin zekasında olduğunun farkına varırlar. Yapılan testler sonucu, Joe'nun dünyanın en zeki insanı olduğu ortaya çıkar...

ZEKİLER AZALACAK
2006 yapımı 'Idiocracy' filminin konusunu okudunuz.
Senaryo yazarlarının içine Nostradamus kaçmış olmalı, insanların yıllar geçtikçe aptallaşacağı bilimsel olarak kanıtlandı. Korkarım 2505 yılından da önce gerçekleşecek bu olay.
Dün ünlü The Guardian gazetesi; İzlanda'da deCODE adlı genetik araştırma şirketinin 100 binden fazla insanın kalıtımsal bilgileri üzerinden yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı: Doğal seleksiyon, yıllar geçtikçe insanoğlunun eğitim odaklı genlerinin azalması yönünde ilerliyor.
Her 10 yılda dünya genelinde insanların zeka seviyesi ortalama 0.4 puan düşüyor.
Bu çok yüksek bir rakam. Bir asırda ortalama dört puan düşecek ve gelecek nesillerin kafası fazla çalışmayacak.
Bunun nedeni ise tamamen doğal seleksiyonla alakalı; iyi eğitimli zeki insanlar, eğitimlerinin uzun sürmesi ve karşılarına çıkan kariyer fırsatları yüzünden sürekli olarak evlenmeyi erteliyorlar. Böyle olunca da az çocuk yapıyorlar.
Eğitimsiz insanlar, eğitimlilere göre daha çok çocuk yapıyor ve onların sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Bir de eskiye göre dünya genelinde kadınlardaki eğitim süresinin dört yıl artması, eğitimli zeki kadınların kariyerlerine odaklanması ve genelde bir ya da en fazla iki çocuk yapması, eğitimli, zeki genlere sahip çocukların daha az dünyaya gelmesine neden oluyor.
Elbette gelecekte zeki insanlar olacak ama sayıları eğitimsiz ve cahil insanlara göre çok çok az olacak. Eğer ivme böyle devam ederse, 'Idiocracy' filmine benzer bir sonuç çıkacak. İnsanoğlunun hep daha gelişeceğine, medeniyetin ileri gideceğine dair teorileri boşa çıkaracak araştırma sonuçları bunlar.
Farkındayım, yazı bilimkurgu filmi tadı vermeye başladı ama insanların kafası çalışırken ürettiği robotlar, yapay zekalar; gelecekte insanlar hızla aptallaştıkça kontrolü ele de geçirebilirler.
Makineler bir gün insanları yönetebilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA