Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Atanamayan öğretmenlerin durumu vahim

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, 1 milyon öğretmen adayının atama için beklediğini, ihtiyacın ise 100 bin civarında olduğunu açıkladı. Çoğumuz atanamayan öğretmenlerin durumuna üzülüyoruz. Kolay değil; onca eğitimi aldıktan sonra bir de KPSS sınavlarına gir, sonra da atanama...
Peki, kadro bekleyen bu 1 milyon öğretmen adayının eğitim durumu nasıl? Geçen yıl KPSS kapsamında yapılan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sonuçları açıklandı.
Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre; aday öğretmenlerin birçoğunun sınavlarda başarısız olduğu, 50 sorunun yarısını bile yapamadığı ortaya çıktı.
2016 ÖABT'de en başarısız olan adaylar, lise matematik öğretmenleri.
Bu adaylar, alanlarıyla ilgili 50 sorudan ortalama 9'unu doğru cevaplayabildi. En başarılı olanlar ise 50 sorudan ortalama 32'sini doğru yapan Türkçe öğretmenleri. Aslında bu oran bile düşük.
Öğretmen adaylarının 100 üzerinden aldıkları ortalama notların bazıları şöyle: Fen bilimleri/Fen teknoloji:
33, Lise matematik:
20, Fizik: 31, Kimya: 33.
Öğretmen adaylarının kendi dallarında bu kadar düşük not almaları skandal.
Birçok insan KPSS sınavından şikayetçi ama demek ki, bu sınav düzenlenmese eğitim kalitesi daha da düşerdi.
Sınavda başarısız olan adayların birçoğu dört yıllık fen-edebiyat fakültelerinden mezunmuş. Eğitim fakültelerinden mezun olanların da notları düşük.
Sorun ortada; çok fazla eğitim ve fen-edebiyat fakültesi açıldı ve çoğu da iyi öğretmen yetiştiremiyor.
Bu fakültelerin sayısı acilen düşürülmeli ve daha az öğrenciye daha kaliteli eğitim sunulmalı.
Hem böylece devlet daha az kaynak harcamış olur.
Mantar gibi türeyen özel üniversitelerde eğitim ve fen-edebiyat fakültelerinin sayısı azaltılmalı. Yazık bu gençlere; hem dört yıl kalitesiz eğitim alıyorlar, hem de üniversiteyi bitirdiklerinde işsiz kalıyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA