Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bu çocuklara önce dürüst olmayı öğretmeyecek miydik?

İstanbul-Beykoz'da 70 metre derinlikte kuyunun içinde mahsur kalan yavru köpeğin (sonradan Kuyu adı verildi) liseli gençlerin yaptığı robotik kolla kurtarıldığı haberi hepimizi etkilemişti.
Çünkü haberde bilim ışığında üretilen robotik bir kol, sevimli bir köpek vardı ve kurtarıcılar liseli gençlerdi. Bu hikayeyi herkes sevdi, sosyal medyada ışık hızıyla yayıldı, ana haberlere konu oldu.
Oysa Kuyu, AFAD ve itfaiyenin yanı sıra Zonguldak'tan gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TKK) bağlı ekiplerin ortak çalışmasıyla kurtarılmıştı.
Ekipler, su boruları birleştirilerek içinden geçirilen çelik halatla birlikte yavru köpeği kuyudan çıkarmıştı ama ortada görüntüler olmasına rağmen hâlâ köpeği liseli gençlerin kurtardığı haberleri çıkıyordu.

BAŞARIYI SAHİPLENDİ
Peki, bu asılsız haberin yayılmasında Bahçeşehir Okulları Fen ve Teknoloji Lisesi ve Robotik Takımı INTEGRA'nın yöneticilerinin etkisi var mıydı? Okulun sosyal medya sayfalarında 'Kuyu okulumuzun yaptığı kol ile kurtarılmıştır' diye paylaşımlar yaptığı, tepki gelince de bu paylaşımları sildiği iddia ediliyor. Kimileri okulun kurnazca bir tanıtım stratejisi yürüttüğüne inanıyor.
INTEGRA grubu ise Twitter'da Kuyu için yaptıkları çalışmaların görsellerini yayınladı, Kuyu'yu biz kurtardık gibi direkt bir açıklamaları olmadı ama ilk çıkan 'kurtardılar' haberini yalanlamadılar, o haber ışık hızıyla yayıldı. 'Robotumuzun son hali ve mutlu son' diye bir tweet var mesela.
Sanki Kuyu'yu onlar kurtarmış gibi bir hava yaratılıyor. Gelen tepkiler artınca çok sonra 'Kuyu'yu kurtaran AFAD, itfaiye ve TTK'dır' diye bir tweet atıldı.
Özetle yöneticiler ve öğretmenler; sosyal medyada başta başarıyı sahiplenip sonra sahiplenmemiş gibi görünmekle, ilk çıkan yalan haberleri hemen yalanlamayıp bu haberin hızla yayılmasına vesile olup okulun reklamını yapmakla suçlanıyorlar.
Bakın dün bu çocukların ünlü Stanford Üniversitesi'nden davet aldıklarına dair bir açıklama yapıldı. Bu önemli bir gelişme ama davet mektubunu okuduğunuzda Stanford Üniversitesi Robotik Laboratuvar Direktörü Profesör Oussama Khatib'e e-posta yollandığı ve öğrencilerin yıl sonunda Kalifornia'da olacaklarını belirttikleri anlaşılıyor.

REKLAM İÇİN Mİ?
Profesör de, 'Madem buraya kadar geldiniz, bizim laboratuvara da uğrayın' demiş. Davet mektubunda asıl dikkat çeken ise Khatib'in Kuyu'yu robotik kolla kurtardıkları için okul yöneticisini kutlaması. Yoksa ABD'li profesöre de yalan mı söylendi?
Aslına bakarsanız Kuyu kurtuldu, biraz da bilimle uğraşan gençlerin reklamı yapılsın bu ülkede diye düşünmüyor değilim.
Sonuçta bu gençler bilimle uğraşıyor ve Kuyu'yu kurtarmak için çalıştılar. Olayları sadece TV'den seyreden bizlerin bu gençleri eleştirmeye hakkı yok. Çocukları suçlayan da yok zaten. Ama şu soruyu sorma hakkımız var: Biz bu çocuklara önce bilim, irfan mı yoksa dürüst olmayı yalan söylememeyi, küçük hesaplar peşinde koşmamayı mı öğreteceğiz?
Bu çocuklara örnek olmak zorunda olan yöneticilerin asılsız bir haberin üzerinden reklam yapmak için sanki atomu parçalarcasına uğraşmaları üzüyor insanı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA