Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bekarlık ömrü uzatır mı?

29 Kasım 1899'da İtalya'nın Piedmont bölgesinde doğan Emma Morano, önceki gün 117 yaşında hayata veda etti.
Ve böylece resmi kayıtlara göre 19'uncu yüzyıldan beri hayatta olan kimse kalmadı.
Yaşamı boyunca iki dünya savaşı ve 90 İtalyan hükümeti gören Morano, bugün doktorların tavsiye etmeyeceği bir şeyi yapıyordu; her gün ikisi çiğ üç yumurta ve 100 gram kadar çiğ et tüketiyordu. Morano, genellikle öğlen uykusundan sonra ballı ekmek yiyor, akşam yemeğinde de sebze çorbası içiyordu.
Yani Morano, bugün uzmanların bize dayattığı sağlıklı yaşam formüllerinin çoğuna uymadı. Morano'nun belki de uzun yaşam formülü yoktu.
Morano'nun uzun yaşamasının iki nedeni olabilir. Birincisi genetik miras; Annesi 91 yaşına kadar yaşadı, bazı kardeşleri de 100 yaşını gördü.
Morano, oğlunu altı aylıkken kaybetmiş ve kendisini döven kocasından da 1938'de ayrı yaşamaya başlamış, resmi olarak 1978'de boşanmış.
Yardımcısı Mila ise Morano'nun tavsiyelerini şöyle anlatıyor:
"Bana hep erkeklere karşı dikkatli olmamı, ilk önüme çıkanla nişanlanmamamı, hoşuma gitmiyorsa onu terk etmemi söyler." Yoksa Morano'nun eşinden ayrıldıktan sonra 78 yıl bekar yaşaması uzun yaşamın sırrı olabilir mi? Araştırılmalı.
Bekarlık uzun hayatın garantisi değil belki de ama gamsız olmak, stresten uzak, dertsiz tasasız yaşamanın da bu 117 yıla bir katkısı olsa gerek.
Özetle; şunu yedim, bu kadar koştum, şu kadar kalori verdim, şeker, un, tuzdan uzak durdum, pilates yaptım vs. diye fazla hesap kitap yaparak yaşamak yerine bu hayatı olduğu gibi kabul etmek, kendinize odaklanmak, biraz bencil olmak, stresten uzak, huzurlu yaşamak daha önemli galiba.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA