Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Şarkılar neden hızlandı? Bizde neden yavaş?

Şarkıların başındaki enstrümantal açılış kısımlarının ciddi anlamda kısaldığının farkında mısınız? Hemen vokal devreye giriyor.
Dünyahalleri adlı internet sitesinde yayınlanan habere göre; Ohio State Üniversitesi'nde müzik teorisi alanında doktora yapan Hubert Leveille Gauvin; 1986-2015 arasındaki ABD billboard listelerinin ilk 10 şarkısını incelemiş. 1986'daki popüler şarkılarda vokalin şarkıya girmesi ortalama 23 saniye sürerken, 2015'te bu süre sadece beş saniyeye kadar düşmüş.

BEŞ SANİYEDE...
Bu yüzde 78 oranındaki büyük düşüş, internet üzerinden müzik dinleme servislerinin insanların müzik dinleme alışkanlıklarını değiştirmesine bağlanıyor.
Aslında burada internetin genel etkisi var. Sosyal medyada bir video link'e tıkladığımızda bile 5-10 saniyede açılmayınca birçoğumuz sinirleniyor.
İşte bu hızla yaşam trendi, hayatın birçok alanında olduğu gibi insanları müzik dinlerken de tahammülsüz yapıyor.
Ve böylece dinleyicilerin dikkat aralığı kısaldıkça özelikle pop şarkıları da hızlanıyor.
Gauvin "Bu kadar rekabetçi bir ortamda şarkıcıların, dinleyicinin dikkatini mümkün olan en kısa sürede çekmeye çalışması anlaşılabilir bir sonuç. İnsan sesinin, en çok dikkat çeken şey olduğunu biliyoruz" diyerek konsantre olmak isteyen kişilerin özellikle sözleri olmayan müzikleri tercih ettiğine dikkat çekiyor.
Eminim bizim bazı müzik yazarları bile Hubert Leveille Gauvin'i ilk defa duyuyordur Müzik yapımcıları, besteciler, şarkıcılar vs.; 2014 yılında Spotify'ın kullanıcı alışkanlıkları ile ilgili yaptığı araştırmada da şarkıların yüzde 21'inin ilk beş saniye dolmadan geçildiği açıklamasından haberdar değildir.
Çok konuşulan Emrah Karaduman- Aleyna Tilki'nin 'Cevapsız Çınlama' şarkısında bile vokal 30 saniyede başlıyor. Ayşe Hatun Önal'ın 'Olay'ında 20 saniye, Demet Akalın 'Nazar'ında 20 saniye, Hande Yener 'Seviyorsun'unda 40 saniyede vokal devreye giriyor.
Bu dört örnek bile pop müziğin Türkiye'de dünya standartlarına göre ne kadar geride olduğunu gösteriyor.
Müzik piyasasında yeni girecekler gerekli tüyoyu aldılar herhalde!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA