Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Doktorların cerrah olmaktan kaçması

Son 10 yılda Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda ilk 100'e giren doktorların çoğu kalp ve damar, beyin, kadın doğum gibi yüksek riskli cerrahi branşları tercih etmiyor. Hürriyet'ten Mesude Erşan'a konuşan Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar "Yakın gelecekte kompleks kalp cerrahisi yapabilecek kalp ve damar cerrahi bulunamayabilir" diyor.
Bir asistan doktor; beyin ya da kalp damar cerrahisi gibi branşlarda aylık en az 10 nöbet tutuyor. Nöbetten sonra mesaisi devam ettiği için bir nöbet 36 saate çıkıyor.
Kalp, beyin ameliyatları çok uzun sürüyor. Sosyal hayat bitiyor, ailenize vakit ayıramıyorsunuz, hafta sonları çalışmak zorunda kalıyorsunuz. Kalp ve beyin ameliyatları en riskli ameliyatlar oldukları için ölüm oranı ve hasta yakınlarından dayak yeme ihtimaliniz diğer branşlara göre daha yüksek.
Tüm bu zahmetin üstüne bir de diğer branşlardaki doktorlara göre kazancınızda fazla bir fark yoksa, arkadaşlarınız estetik cerrah olup köşeyi dönüyorsa;
Türkiye'nin en zeki, en yetenekli doktorlarının estetik cerrahı gibi daha az riskli ama parası çok branşları tercih etmesinde şaşıracak bir durum yok.
Evet, her şey para mı, nerede kaldı idealizm? İdealist cerrahlar var ama sayıları hızla azalıyor. Bunun bir nedeni de toplumda artan doktor düşmanlığı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA