Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Akıllı telefonlar aptal yapıyor

Dünyanınhalleri.com'da akıllı telefonların insanları 'aptal' yaptığını savunan bilimsel bir araştırmanın verileri paylaşıldı. Teksas Üniversitesi araştırmacıları; 500'ün üzerinde öğrenciyi, zeka ve hafıza seviyesini ölçen testlere tabi tutmuş. Araştırmacılar, öğrencilerin bir kısmına telefonlarını masaya koymasını söylerken bir başka grubun ise cep telefonları başka bir odaya götürülmüş. Testler sırasında tüm telefonlar sessiz konumdaymış.
Katılımcılara uygulanan hem zeka, hem de hafıza testi sonuçlarına göre; telefonları diğer odada olan katılımcıların diğerlerine oranla çok daha başarılı olduğu ortaya çıkmış. Araştırmacılar bu durumun sebebini şöyle açıklıyor:
'Telefonun yakında olması, direkt olarak zihnimizi etkilemese bile, dikkat dağıtma potansiyeli ile kendimizi işimize veremememize sebep oluyor. Zihnimizin bir bölümü dikkatin dağılmamasına konsantre olduğunda performans düşüyor.'

BILL GATES YASAKLAMIŞ
Akıllı telefonlar, tabletler, sosyal medya vs.; hayatımızın vazgeçilmezleri arasında.
Hepsinin faydaları saymakla bitmez ama her yeni araştırma telefon ve sosyal medyanın zararlarını ortaya koyuyor. Zihnimizin bir bölümü, akıllı telefonların tutsağı olmuş durumda.
Tablet ve cep telefonlarının çocuklara olan zararları ise daha fazla. Oyun ve sosyal medya bağımlığı çocukların eğitim sürecine, yaratıcılıklarının ve hayal güçlerinin gelişimine zarar veriyor. Daha önce de bir yazımda aynı örneği verdim:
İnternet teknolojisinin merkezi Silikon Vadisi'nin yöneticileri, çocuklarını teknoloji girmeyen okullara gönderiyor.
Microsoft'un kurucusu Bill Gates, üç çocuğuna 14 yaşına kadar cep telefonu kullanmalarını yasaklamış. Gates evde, yemek masasında telefon kullanmayı da yasakladığını, en küçük çocuğunun akşam ne kadar ekrana baktığını da kontrol ettiğini söyledi.
Google'ın üst düzey bir iletişim bölümü çalışanı olan Alan Eagle, New York Times'a yaptığı açıklamada, "Beşinci sınıfa giden kızım henüz Google kullanmayı bilmiyor. Bunun yerine sınıfındaki diğer çocuklar gibi dikiş becerilerini güçlendirmeye çalışıyor. App uygulamasının ya da iPad'in; çocuğuma okumayı ya da matematiği daha iyi öğreteceği fikri çok komik" dedi. İşin ironik tarafı ise Bill Gates, Alan Eagle gibiler bugün bizleri küçücük ekranlara tutsak eden teknolojiyi geliştiren insanlar. Bir bildikleri var ki, belli bir yaşa kadar çocuklarına cep telefonunu, interneti yasaklıyorlar ya da sınırlı kullanmalarına izin veriyorlar!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA