Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Oscar’a aday ama gösterime girmedi

Bu yıl Türkiye'nin En İyi Yabancı Dilde Film dalında Oscar aday adayı;
'Ayla' filmi. Film, 1950'lerde Kore Savaşı'na katılan Türk askerlerinden biri olan Astsubay Süleyman Dilbirliği ile savaşta öldürülmüş ailesinin yanında bulduğu ve 'Ayla' adını verdiği Koreli küçük kızın gerçek hikayesini konu alıyor. Çetin Tekindor, İsmail Hacıoğlu ve Erkan Petekkaya'nın başrollerini paylaştığı filmin fragman görüntüleri iyi ama 'Ayla' Oscar adayı olur diye tahminde bulunacak bir veri yok.
Çünkü film gösterime girmedi.
Peki, gösterime girmeyen bir film nasıl Türkiye'nin Oscar aday adayı olabiliyor? Oscar aday adayını belirleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sinema alanındaki meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşan 17 kişilik seçici kurul, gösterime girmiş filmleri değerlendirmek zorunda; kural böyle.
Muhtemelen film bayramdan sonra Türkiye'nin herhangi bir ilinde, tek bir salonda, formalite icabı gösterime girecek.

KURAL İHLALİ
Tek salonda yalandan gösterime girme olayını başlatanın Nuri Bilge Ceylan olması da ayrı bir ironi. 'Üç Maymun' da kural gereği tek salonda gösterime sokularak Türkiye'nin Oscar aday adayı oldu. Ama 'Üç Maymun' tek salonda dahi olsa gösterime girdikten sonra Oscar adayı olarak açıklandı.
Elbette 'Ayla' filmini seçici kurul izledi, aksini düşünmek bile istemiyorum!
Ama bir yerli filmin teknik olarak bir salonda gösterime girmeden Türkiye'nin Oscar aday adayı olarak açıklanması büyük bir skandaldır! Peki, kendi koyduğu kuralı uygulamayan seçici kurula nasıl güveneceğiz şimdi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA