Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kraldan çok kralcı

'Blade Runner 2049'u merakla bekliyordum ama yapımcı Sony Pictures'ın kendi kafasına göre bazı sahnelerde sansür yaptığını öğrenince hayal kırıklığına uğradım. Filme uygulanan sansür, ilk olarak sinema eleştirmeni Burak Göral tarafından gündeme getirildi.
Burak şu tweet'leri attı: 'Bu sahneyi de ortadaki oyuncuların olduğu kısma zoom yapılmış şekilde izledik. Sağda ve soldaki figürleri görmedik!', 'Yani biz bu planı netliği bozulmuş bir şekilde, yani neredeyse aşağıdaki gibi izledik. Enteresan olansa çoğu kişinin fark etmemiş olması!'
Yaşanan sansür tartışmasıyla ilgili Sony Pictures tarafından yapılan basın açıklamasında ise şu ifadeye yer verildi: 'Bazı bölgelerde Sony Pictures, yerel kültüre saygısından ötürü filmin hafifçe değiştirilmiş bir versiyonunu piyasaya sürmüştür.'
'Hafifçe değiştirdik' diye bir açıklama mı olur? Hiç güleceğim yoktu! Sony Pictures'ın yaptığı kraldan çok kralcılıktır. Sansüre başta yapımcı şirket karşı olmalı. Ayrıca bu sahnenin sansürlenmesine gerek varsa mıydı? Yanda çıplak robotlar duruyor, pek belli değiller. Zaten bu sahnede izleyici oyunculara odaklanır. Ayrıca Türkiye'de sansür kurulu var. Eğer kurul gerekli görürse, filmde yetişkin öğeler varsa; filmin yaş sınırını yükseltir. Ayrıca bu sahneye sansür kurulunun bir şey diyeceğini de sanmıyorum.
'Blade Runner 2049' bir bilim kurgu filmi. Bu filme çıplaklık göreceğim diye giden olur mu? Çıplaklık isteyen başka film izler! Sony Pictures kendi kafasına göre orijinal bir filmi nasıl makaslar? Bu büyük bir skandal! Şimdi akla şu sorular da gelmiyor değil: Acaba başka sahnelerde de sansür uygulandı mı? Sony Pictures, başka filmlere de kafasına göre sansür uyguladı mı? Bu saçma sansür anlayışı ne zamandan beri devam ediyor?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA