Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sorun aynı, çözen yok

Bu hafta gösterime giren, Ermeni tehciri konulu 'Kervan 1915' filminin yönetmeni İsmail Güneş, dağıtım sorunları ve sinema salonlarının 'kötü niyetli' tutumları nedeniyle filmi vizyondan çekme kararı aldığını açıkladı.
Filmin dağıtımı aşamasında sorunlar yaşadığını belirten Güneş, "Ben bunu sansür olarak görüyorum. Bir devletin, bir film için 'Bunu oynatmayacaksın' demesiyle, bir salonun 'Ben bunu oynatmayacağım' demesi aynı şey. Filmi seyirciyle buluşturmama meselesinin tamamı sansürdür" açıklamasında bulundu.
Güneş, sinema salonlarının bir nevi kamu hizmeti alanı olduğunu belirterek "Bakkal, 'Ben şu markayı satmayacağım' diyebilir. Sinema salonuna bu muameleyi yaptığınızda bir ülkenin sinema kültürünü yerle bir edersiniz.
'Kervan 1915' gibi bir filmin önce 54, sonra zorlukla 84 salonda gösterilmesi büyük bir skandaldır" diye konuşmuş.
Sinema salonlarındaki tekelleşmeyi, bazı büyük yapım şirketlerinin açıkça kollandığını, özellikle festival ve 'art house' filmlerinin neredeyse hiç salon bulamadığını yıllardır yazıyoruz.
Konuyla ilgili birçok haber çıktı, hatta bu sorunun 'Kapalı Gişe' adlı belgeseli bile yapıldı ama bir arpa boyu yol alınamadı. Her yeni gelen Kültür ve Turizm Bakanı bu soruna duyarsız kaldı.
Daha önce de yazdığım gibi; vasat yerli komedilere ve yabancı aksiyonlara hak ettikleri sayının çok üstünde salon veriliyor. 'Recep İvedik 5' gibi bazı popüler filmler, bazen tüm salonlardaki koltuk kapasitesinin yüzde 60'ını işgal ederek diğer filmlere yaşam hakkı tanımıyor.
Popüler yapımların daha çok salonda gösterilmesi normal ama bizdeki normal olmayan bir durum. Sanatsal yönü güçlü yerli ve yabancı filmler ya hiç gösterime giremiyor ya da birkaç salonda göstermelik yer buluyor. Elbette salon sahipleri de daha çok bilet satmanın peşinde olacak ama bu para kazanma hırsının da bir sınırı olmalı.
Oysa yapılacak iş çok basit. Avrupa ülkeleri örnek alınıp sanat filmleri için sinema salonlarına kota uygulanmalı. Sekizdokuz salonlu büyük sinema komplekslerinde mutlaka bir-iki salon, sanatsal filmlerin gösterimine ayrılmalı. Bu da çıkarılacak bir kanuna bakar ama kimse kılını kıpırdatmıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA