Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Emlakçı yüzde 3 değil, yüzde 6 alıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, emlakçıların alacağı komisyonların düşeceğini açıkladı. Taslak mevzuat şekli ile kabul edilirse, emlakçılar alım-satımda satış bedelinin yüzde 3'ünden, kiralamada ise bir aylık kiradan fazla ücret talep edemeyecek.
Olumlu bir gelişme ama yetmez! Toplumda yüzde 3 komisyon oranı yanlış algılanıyor.
Emlakçı hem mal sahibinden, hem de müşteriden toplamda yüzde 6 komisyon alıyor. Daha önce de yazdım: İnternet çağında yaşıyoruz; satın alacağınız evi, dükkanı, araziyi zaten internetten buluyorsunuz.
Giriyorsunuz emlak sitelerine, fotoğraflara ve bilgilere bakıyorsunuz ve karar veriyorsunuz.
Evrak işleriyle uğraşmak eskisi gibi zor değil, çoğunu zaten internetten hallediyorsunuz.
Kiralamada ise sadece hazır sözleşmeye imza atılıyor.
Tüm bu aşamalarda emlakçı, konutun fotoğrafını ve bilgilerini internete yüklemek ve en son aşamada konutu müşteriye göstermekten başka ne yapıyor?
Bazen bunları bile yapmıyorlar, sahibinden satışa çıkarılan konut ve iş yerlerinin bilgilerini kopyalayıp aynı ilanı sahibinden satış sitelerine koyup müşteriyi bulunca konut sahibini arıyorlar.
Genelde yaptıkları tek iş; müşterinin internetteki ilanı görüp telefonla aramasını beklemek.
Elbette işini dürüst ve makul fiyat politikasıyla yapan emlakçılar da var ama emlakçıların büyük çoğunluğu çok az emekle iyi paralar kazanıyor.
Emlakçıların, fazla emek harcamadan kazandıkları büyük komisyon ücretlerinin emlak piyasasında fiyatları yükseltmesini de unutmayalım.
300 bin liralık bir ev satışından mal sahibinden yüzde 3, müşteriden yüzde 3, toplamda yaklaşık 20 bin lira kazanıyorlar. Elbette emlakçılık işinin de zor tarafları vardır ama genel tabloya baktığınızda bu sektörde çok az emek karşılığında yüksek kazanç elde ediliyor.
Emlakçıların komisyon oranı daha da aşağıya çekilmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA