Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Vatandaşlık puan sistemi

Çin'in geçtiğimiz aylarda gönüllülük esası ile başlattığı 'sosyal skor' sistemi, 2020 yılında zorunlu hale gelecek.
Mobil cihazlara yüklenecek bir uygulamayla çalışacak sistemde kullanıcılar; hem sanal, hem de gerçek hayatlarında mercek altına alınacak ve notlandırılacak.
Vatandaşlar aldıkları puanlara göre A, B, C ve D olarak dört farklı kademede derecelendirilecek.
Sanal dünyada yalan söylemek, uygunsuz açıklama ve fotoğraf paylaşımı gibi hareketler, vatandaşların 50 puan kaybetmesine neden olacak. Söz konusu sistemde notu yüksek olan ayrıcalıklı hizmet alırken, kötü nota sahip olanların hayatlarında kısıtlamalar olacak. Sistem son yıllarda Çin'in Jiangu bölgesinde pilot proje olarak test ediliyordu. Enteresan bir haber... Yoksa Çin komünizme geri mi dönüyor? Aslında Çin'in süper güç olması devletçiliğin disipline ettiği kapitalist bir sisteme sahip olması değil mi?
'Vatandaşlık Puan Sistemi' Çin gibi baskıcı bir ülkede gündeme geldiğinde elbette akla ilk George Orwell'ın '1984' romanı geliyor.
Aslında bu sistem daha geniş yelpazede gerçekten adil bir şekilde uygulansa dürüst insanlar kazançlı çıkar. Çalıp çırpmayan, yardımsever, kanunlara uyan, çevreye duyarlı, vatansever, idealist insanlar; kapitalizmde en çok acı çeken grup değil mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA