Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tarkan, vakıf kur

Yaz aylarında verdiği konserler, '10' adlı son albümünden elde ettiği gelir ve imza attığı sponsorluk sözleşmesiyle üç ayda yaklaşık 45 milyon lira kazanan Tarkan, çeşitli kişi ve kurumlara 7 milyon lira bağışta bulunmuş.
Tarkan'ın yardım ettiği kişiler arasında ise anne ve babası olmayan çocuklar, şehit yakınları, şiddet mağduru kadınlar ve Türkiye'nin dört bir yanındaki sokak hayvanları için yardım yapan kuruluşlar olduğu söyleniyor. Tabii bu bir dedikodu haberi; Tarkan'ın yardım yaptığı iddia ediliyor.
Elbette ben Tarkan'ın bu yardımları yaptığına inanıyorum.
Tarkan'ın mutlaka gizli yardımda bulunduğu insanlar, kurumlar vardır ama bunlar kaç kişi, ne kadar yardım yapıyor bilmiyoruz.
Daha önce de yazdım; geleneklerimize göre, yapılan yardım söylenmez. Bu güzel bir gelenek, lakin bir o kadar da aldatıcı. Türkiye'de birçok zengin insan bu söyleme sığınarak bağış yapmıyor ya da az yardımda bulunuyor.
Center for Global Prosperity tarafından dünyada bağışçılığın geldiği durumu analiz etmek amacıyla hazırlanan Filantropi Özgürlüğü Endeksi 2015'e göre; Türkiye 64 ülke arasında 47'nci sırada yer aldı. Aslında bu listede daha yukarılarda olduğumuza inanıyorum.
Yapılan bireysel yardımlar açıklanmadığı ve vakıflar aracılığıyla bağış yapmak yaygın olmadığı için Türkiye az bağış yapan ülke gibi görünüyor.
Devlet eliyle yapılan yardımlarda ise öndeyiz. Örneğin Türkiye, Küresel İnsani Yardım 2014 Raporu'na göre; milli gelir bazında en çok uluslararası insani yardım yapan ülke oldu ama bireysel yardımda sınıfta kalıyoruz.
Örneğin Batı ülkelerinde yapılan bağışlar, yardımlar kamuoyuna duyurulur. İş dünyasından insanların yanı sıra birçok sanatçının, sporcunun kurduğu vakıflar var. Bizde vakıf kuran kaç futbolcu, sanatçı var acaba? Fenerbahçeli eski futbolcu Dirk Kuyt'ın vakfı bizde de haber oldu ama kimse 'Bizim futbol yıldızları neden vakıf kurmuyor?' diye sormuyor.
Halbuki bizde de yapılan bağışlar açıklansa; hem diğer insanlara örnek olur, hem bağış konusunda insanlar arasında bir rekabet yaşanır, hem de bağış yapanlar, isimlerinin kamuoyunda nasıl büyüdüğünü görür ve bağış yapmaya daha istekli olur. Tarkan'a tavsiyem vakıf kurması. Tarkan gibi starların elinde büyük bir güç var aslında. Vakıf kursalar, kendi bağışladıkları paralardan daha çoğunu diğer insanlardan toplarlar. Böylece daha çok insana yardım edilmiş olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA