Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Medici Ailesi

Yeni dijital uydu platformu Filbox'ta 'Medici: Masters of Florence' dizisini zevkle izliyorum. Mediciler, ortaçağın sonlarından yakın çağın başlarına kadar, İtalya'nın Floransa ve Toscana kentlerinin tarihinde önemli rol oynamış bir aileydi. Medici Ailesi, Floransa'nın kuzeyinde büyük topraklara sahipti.
Daha sonra kente göç ederek ticaret ve özellikle de bankacılıkla uğraşmaya başladılar ve kısa sürede Floransa'nın en zengin ailesi oldular.
Elbette her zengin aile tarih sayfalarında kendisine yer bulamıyor. Bugün Mediciler'in filmlere, dizilere, belgesellere konu olmasının nedeni ise bu ailenin sanata, eğitime ve bilime olan büyük katkılarıdır.
Filozof Platon'dan (Eflatun) çok etkilenen Cosimo de Medici (1389-1464) Floransa'da ilk Platon Akademisi'nin kurulmasına öncülük etti. Platon'un eserlerinin Yunanca'dan Latince'ye çevrilmesini sağladı. Michelangelo'dan Leonardo da Vinci'ye birçok dahi sanatçı, Mediciler'in koruması altına girdi.
Bu sanatçılar, Mediciler'in saraylarında yaşadılar, atölyelerinde çalıştılar. Lorenzo Medici'nin (1449-1492) kurduğu Floransa Üniversitesi, bilimin, Rönesans sanatçılarının kaynağı oldu. Önce İtalya'nın, sonra da tüm dünyanın kaderini değiştiren Rönesans akımı, en büyük desteği Medici Ailesi'nden gördü.
Türkiye'de birçok zengin aile var. Bu ailelerin bazıları sanata, eğitime, bilime destek oluyorlar ama çoğu bunu kamuoyunda şirin görünmek için göstermelik yapıyor.
Bu aileler gerçekten tarihe geçmek istiyorlarsa; eğitim, sanat ve bilimde daha büyük projeler üretmeli. Geleceğe en büyük yatırımın eğitim olduğu şu dönemde her şeyi devletten beklemek olmaz. Eğer zengin insanlarımız sanata, bilime, eğitime destek için motivasyona ihtiyaç duyuyorlarsa, 'Medici: Masters of Florence'yı izlemelerini öneririm.
Tekrar diziye dönecek olursak; Oscar ödüllü Dustin Hoffman ve 'Game of Thrones' dizisinde 'Robb Stark' karakterinde izlediğimiz Richard Madden başrolleri paylaşıyor. Stuart Martin, Annabel Scholey gibi birçok yıldızın da rol aldığı dizi, tam bir oyunculuk şöleni. Öykü de sürükleyici, görsellik ise insanda hemen Floransa'ya gitme hissi uyandırıyor. Tarihi dramaları seviyorsanız bu diziyi kaçırmayın derim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA