Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Hep zarar, hep ziyan

Spor sitesi kramponlupisagor.com, dört büyüklerin oyuncu alım ve satımından son beş yılda ne kadar kar ve zarar ettiğini hesaplamış. Bu hesaplamada, menajer komisyonları ve imza paraları hakkında net bir bilgi yok. Sadece bonservis ve kira bedellerinin hesaplandığı habere göre; Trabzonspor 39.23 milyon Euro, Fenerbahçe 71.05 milyon Euro, Galatasaray ise 100.57 milyon Euro zarar etmiş. Tek kar eden takım ise +8.04 milyon Euro ile Beşiktaş. Cenk Tosun transferi olmasa Beşiktaş bile zarar edecekmiş.
Birçok futbol yorumcusu ve yazar; Cenk Tosun'un Everton'a transfer olmasını, Süper Lig'de yabancı sınırının 14'e çıkarılmasının faydası olarak gösteriyor. Ben farklı düşünüyorum. Cenk'in başarısını, tamamen kişisel bir zafer olarak görüyorum. Tosun yıllarca yedek kalmayı göze aldı, sabretti ve çok çalışarak zirveye ulaştı. Morio Gomez, Demba Ba ile rekabete girmesi elbette Cenk'in performansını artırdı. Ancak Cenk'e daha önceden fırsat tanınsaydı, belki de iki-üç sene önce Everton'a transfer olacaktı.
Paris Saint Germain'in Neymar transferinden sonra dengeler altüst oldu. Bugün Avrupa piyasasında Liverpool'un Southampton'dan aldığı Van Dijk gibi süper yetenek sayılmayacak bir savunma oyuncusu 85 milyon Euro edebiliyor. Barcelona, Liverpool'un Brezilyalı yıldızı Coutinho'yu 160 milyon Euro'ya alabiliyor. Katar ve Çin'in futbola yatırımından sonra Türkiye Süper Lig'i iyice gözden düştü; artık 30 yaş altı yetenekli futbolcu almak daha da zorlaştı. 30 ve üstü yaşlarda alınan futbolcuları kar edip satmak neredeyse imkansız. Kulüplerin son beş yılda uğradıkları zarar ise ortada.
Yapılması gereken; yabancı futbolcu transferine radikal bir sınır getirip Cenk Tosun gibi yeteneklere çok daha erken yaşta, yeterli fırsatı sunmaktır. Futbolcu yetiştirmezsek bu çark dönmez!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA