Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kadınlar az kazanıyor

Oyuncu Mark Wahlberg, en son çektikleri filmde kendisinden daha az maaş aldığını öğrendiği rol arkadaşı Time's Up (Süre Doldu) adlı kampanyaya Michelle Williams adına 1.5 milyon dolar bağışta bulundu. Bu para, cinsel taciz ve ayrımcılığa karşı hukuki mücadeleye harcanacak.
Wahlberg hem maaş eşitsizliğine dikkat çekerken, hem de taciz kurbanlarına yardım etmiş oldu.
Ücret eşitsizliği sadece Türkiye'nin değil, birçok ülkenin sorunu ama olumlu adımlar atılmaya başlandı.
İzlanda'da 1 Ocak'tan itibaren işyerlerinin erkeklere kadınlardan daha fazla maaş vermesi yasaklandı. İsviçre ve ABD'nin Minnesota eyaletinde de benzer uygulamalar yürürlükte. Norveç Futbol Federasyonu, Ekim 2017'de erkek ve kadın milli takımlarında oynayan futbolcularının eşit maaş alacağını açıkladı. Fransız kadınlar da, erkeklerle eşit ücret mücadelesi veriyor, yakında orada da bir yasa çıkabilir.
Türkiye'de eşitsizlik var.
Araştırmalara göre; erkeğin 100 dolar kazandığı işi yapan kadın, 80 dolar alabiliyor. Öte yandan kadınların istihdam oranı her geçen yıl artıyor. 2015'te yüzde 27.1 olan istihdam, 2016'da yüzde 30.3'e yükseldi.
Kadınlarda okuma oranı arttıkça istihdam daha da yükselecektir ama maaşlardaki eşitsizliği azaltmak için kampanyalar yapılması, yasal değişikliklere gidilmesi ya da Mark Wahlberg gibi ünlü bir aktörün çıkıp kadın oyuncularla eşit maaş almak istediğini açıklaması, bir farkındalık yaratması gerekiyor.
Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalıoğlu, Barış Arduç vs.; var mısınız başrolü paylaştığınız kadın oyuncuların da sizinle aynı ücreti alması için mücadele etmeye? Aynı işi yapan kadınlar ve erkekler aynı maaşı almalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA