Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Türkiye’nin ‘yumuşak gücü’ne darbe!

Suudi Arabistan merkezli ve Arap dünyasının en çok izlenen kanalı olarak bilinen MBC, bünyesindeki 11 kanala talimat göndererek Türk dizilerinin yayından kaldırılmasını istedi.
Bu karardan etkilenen altı dizi olduğu bildirildi.
Bu kararın neden veya kim tarafında alındığına dair herhangi bir bilgi vermeyen MBC Group Sözcüsü Mazen Hayek, "MBC de dahil olmak üzere, birçok Arap ülkesinde, Türk dizilerinin yayından kaldırılmasına yönelik bazı medya gruplarını ilgilendiren bir karar alındı" dedi.
Bu sadece dizi sektörümüzü ilgilendirmeyecek çok önemli bir gelişme. Diziler, Türkiye'nin 'softpower'ı yani 'yumuşak gücü'.
Uluslararası ilişkiler teorisyeni Joseph Nye tarafından kullanılan 'yumuşak güç' terimi, 'Bir devletin, diğer bir devlet üzerinde güç veya zor kullanmadan, bu devlete istediğini yaptırabilme yeterliği' olarak açıklanmaktadır. 'Yumuşak güç' kavramı sadece zayıf devletlere has bir kavram değil.
Örneğin ABD için 'yumuşak güç' Hollywood, medya, spor, kültür vs. Türkiye'nin şu an en önemli yumuşak gücü ise başta Arap ülkeleri olmak yüzlerce ülkede yayınlanan dizilerimiz.

RAHATSIZ OLDULAR
MBC'nin aldığı karar, Türkiye ekonomisini, turizmini -diziler sayesinde Arap turistler arttı- ve en önemlisi ülkemizin Ortadoğu'da artan gücünü ve popülaritesini etkileyecek bir gelişme.
Kararın neden ve kim tarafından alındığı bilgisinin verilmemesi ise önemli bir ayrıntı!
Demek ki, Türkiye'nin Ortadoğu'ya etkisinden ve Araplar'ın ülkemize olan ilgisinden rahatsız olanlar var! Bu, ABD direktifiyle alınmış bir karar olabilir! Hükümet bu gelişmeye mutlaka el atmalı!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA