Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

‘Sarhoş mu taşıyacaklar?’ diyenler haklı mı çıktı?

İzmir'de toplu taşıma sistemi İZBAN'a binen bir grup genç, yüksek sesle şarkı söyleyip sigara içerken görüntülendi. Bu olayın saat kaçta yaşandığına dair bilgiye ulaşamadım! İki hafta önce İstanbul-Beylikdüzü'nde bir yolcunun metrobüste sigara içtiğinde saatler gece 2'yi gösteriyordu!
Saate dikkat çekme nedenim, bu iki olayda da sigara içenlerin alkolün etkisindeymiş gibi görünmeleri. Kimseye haksızlık etmek istemem ama toplu taşımada yüksek sesle şarkı söyleyip sigara içmek otokontrolün kaybolmasına işaret. Eğer ayık kafayla bunu yapıyorlarsa sorun daha büyük. Toplu taşımada maske takılması için mücadele ederken sigara içmenin trend olması trajikomik bir durum.

Büyük şehirlerde toplu taşımacılığın gece yarısından sonra da yapılması için yazılar yazmıştım çünkü buna ihtiyaç vardı. Şimdi toplu taşımada maske takmamak, naralar atıp sigara içmek özgürlük mü oluyor? İçmenin de bir adabı var! Bunu yapınca "Otobüs ve metrolar sarhoş mu toplayacak?" diyenleri haklı çıkarmıyor musunuz?

Siber polis sayısı yeterli mi?

Hatay'da zabıta memuru Ahmet Gökalp, cep telefonuna tanımadığı numaradan gelen kısa mesajdaki linke tıklayınca, banka hesap bilgileriyle birlikte 13 bin lirası çalındı.
Vatan Bilgisayar, online sitesinde hesabı olan 27 bin 143 kişinin şifre ve kullanıcı adlarının çalındığını açıkladı. Bunun gibi her gün 'siber suç' haberleri okuyoruz. İnternet üzerinden telefon siparişi verip paketi açtığında salatalıkla karşılaşan, tatil için biriktirdiği parayı internetteki sahte otel sitesi açanlara kaptıranlar vs... Ev soymak, kapkaç yerine internet ve telefon üzerinden hırsızlık yapılıyor. Bir de bu suçların sosyal medya ayağı var! Emniyet teşkilatımız siber suçlara karşı başarılı operasyonlar düzenliyor ama uzmanlığı siber suçlar olan polis sayımız yeterli mi? Medyada hep siber suç haberi okuyoruz. Öte yandan şirketler, e-ticaret yaparken müşterilerine neredeyse her şeyden sorumlu tutan kabul metinleri onaylatıyorlar. Sonra da 'Üyelerin şifreleri çalındı, üzgünüz' diyorlar. Güvenliğe yeterli yatırım yapmayan şirketlerden de hesap sorulmalı.

Adana polisine bravo
Türkiye'de Pitbull saldırıları artarak devam ederken hep şunu yazdım: "Pitbull, Dogo Argentino gibi çevresine tehlike arz eden hayvanların sahiplenilmesi ve satılması 16 yıldır yasak ama bu yasayı uygulayan yok."
Sonunda beklediğim haber Adana Emniyeti'ne bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekiplerinden geldi. Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine polis, veteriner hekimlerle birlikte operasyon düzenleyip bir Pitbull'u yakaladı. Ayrıca Mirzaçelebi Mahallesi'ndeki bir Pitbull'a el konuldu ve sahibi Ç.B.'ye 9 bin 560 lira para cezası kesildi. Umarım diğer illerdeki emniyet müdürlerine de örnek olur bu operasyon!

Virüs değil, Terminatör
Avustralya'nın ulusal bilim ajansı CSIRO'daki araştırmacılar, 20 santigrat derecede Covid-19 virüsünün plastik banknotlar ve cep telefonu ekranlarındaki cam gibi pürüzsüz yüzeylerde 28 gün boyunca bulaşma riskinin olduğunu duyurdu. Virüs değil, Terminatör mübarek!
Bu araştırma sonucu, dijital paraya geçiş reklamı gibi! Virüsün 28 gün yaşayabildiği kağıt para yerine dijital para kullanılsaydı salgın bu kadar hızlı yayılmazdı. Uzaktan eğitim, uzaktan çalışma, uzaktan alışveriş, dijital paraya geçiş sürecinin hızlanması, dev markaların pandemide zenginliklerine zenginlik katmaları ve "Kapitalist sistem dizginlenmeli" çağrıları vs... Covid-19, sanki dünyadaki sistemi değiştirmek için gelmiş gibi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA