Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

Ara Güler’in şaheserleri Londra’da

Usta fotoğrafçı Ara Güler’in eserlerini tüm dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenen ‘Ara Güler Sergileri’nin ilki, geçtiğimiz 23 Nisan’da Londra’da Saatchi Gallery’de açıldı. Kapıda uzun kuyrukların oluştuğu sergide konuşan Bakan Sir Alan Duncan “Ara Güler, İstanbul’un ruhunu yakalamış dünyanın en harika sanatçılarından biriydi” dedi

Geçen yıl 90 yaşında hayata gözlerini yuman dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler, adına düzenlenen sergilerle anılmaya devam ediyor. Bu sergilerin en önemlisi, önceki gün Londra'da sanatseverlerle buluştu. Ustanın anısını yaşatmak ve eserlerini tüm dünyaya tanıtmak amacıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen, SABAH ve Daily SABAH'ın ana medya sponsoru olduğu 'Ara Güler Sergileri'nin ilki Londra'nın ünlü sanat galerisi Saatchi Gallery'de açıldı. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Sir Alan Duncan ve Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın tarafından hayata geçirilen sergi, yoğun ilgi gördü.

Londra'daki sergi açılışına 500'den fazla Türk ve İngiliz davetli katıldı. Büyük ilgi gören serginin kapısında kuyruklar oluştu.

'ÇOCUKLARA İLHAM VERECEK'
Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın; serinin ilkinin Londra'da gerçekleştirilmesinden gurur ve sevinç duyduğunu söyledi. Yalçın, açılışın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda yapılmasının da ayrı bir önemi olduğunu vurguladı.
Duncan ise Güler'in dünyanın en harika fotoğrafçılarından biri sayıldığını belirterek şöyle konuştu: "O, kendisini sanatçı diye tanımlamadı. Kendisini görsel tarihçi, foto muhabiri olarak gördü. Çağdaşlarının kaderini kendi görsel tarihinin kalbine yerleştirdi."

Ara Güler Sergileri'nin ilki Londra'da açıldı

Türkiye ile İngiltere arasındaki bağları güçlendiren proje tekliflerine her zaman "Evet" yanıtı verdiğini belirten Duncan, Londra gibi İstanbul'un da sürekli değişen küresel şehirlerden olduğunu söyledi. Duncan, "Ara Güler, İstanbul'un karakterini gerçekten harika bir şekilde yakalamış bir sanatçı" diye konuştu. Geçen yıl Ekim'de İstanbul Havalimanı'nın açılışına katıldığını da hatırlatan Duncan, havaalanının da İstanbul gibi eski ile yeninin karışımı olduğunu ve kentin tarihi mirasına sadık kalındığını gözlemlediğini belirtti. Serginin 23 Nisan'da açılmasına da dikkat çeken Duncan, "Güler, eserleriyle çocuklara ilham kaynağı olacak" dedi.

USTANIN ESERLERİ DÜNYANIN BEŞ ŞEHRİNDE DAHA SERGİLENECEK
T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından, Ara Güler Müzesi- Arşiv ve Araştırma Merkezi işbirliği ile gerçekleştirilen; Halkbank ve Ziraat Bankası'nın ana sponsor, Türk Hava Yolları'nın Resmi Havayolu, SABAH ve Daily SABAH gazetelerinin basın sponsoru olduğu 'Ara Güler Sergileri; Londra'dan sonra sırasıyla Paris, Kyoto, New York, Roma ve Mogadişu'da da sanatseverlerle buluşacak.

İKİNCİ DURAK PARİS
Sergi serisinin ikincisi Mayıs sonunda Paris'te Polka Galeri'de açılacak. Üçüncü durak ise Japonya'nın Kyoto şehrinde yer alan Tofukuji Tapınağı. Sergi, Haziran sonunda G-20 Zirvesi'nin düzenlendiği günlerde yapılacak. Dördüncü buluşma Eylül sonunda, dünya medyası ve siyasetinin 2019 yılında odaklanacağı en önemli etkinliklerden olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ile aynı günlerde New York'ta gerçekleşecek. Sergi yıl sonundan itibaren ise Roma'da Trastevere Müzesi'nde ve 2020'de Mogadişu'da sanatseverlerle buluşacak.

Sergi öncesi davetliler Doğuş Grubu tarafından Rüya London Restaurant'da verilen yemekte buluştu. Yemeğe Çağla Saraç, Zeynep Özkaya Güneş, Umut Sülün, Evren Kıvancer, Tevfik Akdağ-Marie Laurie Akdağ ve Umut Özkanca da katıldı.

'ARA GÜLER BİR DÜNYA MARKASIYDI ONUNLA MİLLETÇE İFTİHAR EDİYORUZ'
Londra'daki açılışta, ön sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaleme alınan sergi kitabı İngilizce olarak ziyaretçilere dağıtıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ön sözde Güler'i şöyle anlattı:
"Ara Güler, mesleğinde gerçek anlamda bir dünya markasıydı. Siyasi mücadeleleriyle, devlet adamlıklarıyla, fikirleriyle, sanatçılıklarıyla, insani duyarlılıklarıyla son 65 yılda dünyamızda iz bırakmış tüm önemli isimlerin, onun objektifinin önünden geçmiş olması, bunun en büyük ispatıdır. 1950 yılında başladığı ve son nefesine kadar sürdürdüğü uzun meslek hayatı boyunca çektiği fotoğrafların, bugün de dünyanın dört bir yanında müzelerin, koleksiyonların, albümlerin başköşelerinde yer alıyor olmasıyla milletçe iftihar ediyoruz. Doğup büyüdüğü İstanbul'u, hayatının ve sanatının merkezine koyan Ara Güler'in serüveni, yakın tarihimizin de bir özeti gibidir. Kendisini, bağnazlıktan uzak, özgün, kuşatıcı ve üretken tarzıyla ülkemizde gerçek sanatçı profilinin en ideal örneklerinden biri olarak daima saygıyla hatırlayacağız."

14 PORTRE 39 İSTANBUL FOTOĞRAFI
Ana eksenini Ara Güler'in 39 İstanbul fotoğrafının oluşturduğu sergide; Anadolu ve dünya coğrafyasından kareler ile Aşık Veysel'den Nazım Hikmet'e, Picasso'dan Dali'ye uzanan 14 portre de yer alıyor. Londra sergisinde ön plana çıkarılan İngiltere tarihinden Winston Churchill, Alfred Hitchcock, Bertrand Russell ve John Berger portreleri, ziyaretçilerin özel ilgisiyle karşılandı.
Önceki gün yapılan sergi açılışından sonra, Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Ara Güler fotoğrafçılığı üzerine bir konferans verdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA