Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞİRİN SEVER

Filmin gıdıklayıcı bir yönü var

Neden bu filmin yapımcısı olmak istediniz?
Nida Karabol: İyi bir film olacağına inandım. Daha önce 'Oyun' filminde birlikte çalıştığım bir yönetmen Pelin Esmer. Bu bir kimya. Yani kimyan uyuyorsa, birlikte yol alıyorsun. Tabii benim için bir sürü nostaljik şey de var.

İronik bir durum da var. Çabuk tüketen, hızlı yaşayan bir toplumda böyle bir filmden beklentiniz ne?
N.İ:
Ben beklentimin karşılığını aldım.

Nasıl?
N.İ: Benim beklentim film bitene kadardır. Ondan sonrası beni ilgilendirmez.
P.E: Beklentiden çok, umut diyelim...
Sonuçta bu işi ciddi bir ekiple ve çok ciddi bir emekle ortaya çıkarttık. Umudumuz seyirciyle buluşabilmek. Bu gişe beklentisi değil, paylaşım beklentisi. Çünkü bu film çok farklı gruplardan, çok farklı geçmişlerden insanların farklı yorumlayabilecekleri bir film bence.
N.K: Hem İstanbul, hem de Adana Film Festivali'nde iki-üç seyir oldu, tek bir koltuk bile boş değildi. Öte yandan işim gereği çok fazla film seyreden biri olarak şunu söyleyebilirim; filmin, çok değişik bir konuyu ele almış olmasının verdiği gıdıklayıcı bir yönü var...

Filmi izler izlemez merak edilecek ilk soru şu olacak bence; kim bu Mithat Esmer?
Pelin Esmer: Amcam!

O halde yanı başınızda, hazır böyle bir hikaye var diye çektiniz bu filmi...
- Evet, karakterle başladım aslında işe. Yıllar önce onunla ilgili bir belgesel de yapmıştım. Ona yakınlaşma adımımdı o. Ama her zaman içimde bir umut vardı... Bir gün bu karaktere başka karakterler, hikayeler de ekleyip uzun metraj olmasına dair bir umut. Çünkü amcamın hayattaki duruşu ilgimi çekiyordu.

Nasıl bir duruş bu?
- Geçmişi, şu anı ve geleceği aynı çizgide tutmaya çalışan ve bunun için çok ciddi özverilerde bulunan bir kahraman bence o.

Filmdeki hikayenin tamamı gerçek mi peki?
- Gerçek olan kısımlar da var, olmayan kısımlar da. Neyin gerçek olup olmadığı bize kalsın bence, ama evet 70 yıldır her şeyi biriktiriyor.

Onu ikna etmek zor oldu mu?
- Her oyuncuyu ikna etmek ne kadar zorsa o da o kadar zordu.

Hadi söyleyin, çok dil döktünüz mü?
- Anlatmaya, onu hazırlamaya çalıştım bir şekilde.
Benim en önemli görevim oydu. Sonuçta koleksiyonculuk çok ayrı, çok özel düzen ve ritim gerektiren bir iş. Onun ritmine, hayatla olan ilişkisine çok fazla müdahale etmeden çekimi ayarlamak için ekipçe çok ciddi bir çaba sarf ettik.

Amca izledi mi filmi?
- İzledi tabii, İstanbul Film Festivali'nde.

İlk tepkisi ne oldu?
- Sevdi galiba! Çok beğendiğini söyledi. Benim için çok önemliydi tabii beğenisi.

Filmlerin kopyalarını falan da biriktiriyor mu?
- Tabii filmin DVD'lerini, posterlerini, basında çıkan yazıları ikişer ikişer topluyor. Biri kendi için, biri koleksiyonu için. Sonuçta o bir koleksiyoncu! (gülüyor)

Filmin çekildiği o ev peki? Amcanızın mı?
- O ev tamamen film için kurulmuş, yeni bir mekan. Ama amcamın da izniyle, koleksiyonunun büyük kısmını taşıdık oraya. O benim için çok önemliydi, çünkü hayatla böyle ilişki kuran bir insanın objelerine yakın olduğu bir ortamda onunla çalışmak, filme sahicilik katacaktı.
Onun da yıllardır görmediği parçalardı aslında pek çoğu; kutulardaydı.
Her kutu onda, sürpriz ve heyecan yarattı.

Hikayeyi yazarken aklınıza ilk gelen isim Nejat İşler miydi? Doğruyu söyleyin ama!
- Senaryo bitene kadar oyuncu kararını vermek istemiyordum. Tek belli olan amcaydı. Senaryo tam bitmeden Nejat'la tanıştık Cannes Film Festivali'nde. Orada konuşmaya başladık. Biraz fazla anlattım galiba senaryoyu ona, çünkü iyi bir 'Ali' olacağı hissine kapılmıştım. Yine de senaryo bitene kadar bunu Nejat'a çok net söylemedim; özgür olmak istiyordum. Senaryo biter bitmez tekrar kendimi yokladım ve Nejat'la çalışmak istediğime karar verdim. Nejat'ı seçme sebeplerimden ilki, çok iyi bir oyuncu olmasına inanmam. İkincisi, Nejat'ın hayatta biriktirdiği şeyler olduğuna inanıyorum ve o biriktirdiklerini bu filmde benimle paylaşacağını düşündüm.
Aynı zamanda Nejat'ın bir sahaflık geçmişi de karşılıklı oynayacağı karakterle yakınlaşması adına kolaylaştırıcı bir faktör olacaktı.
N.İşler: Aslında öyle. Mithat Bey'in durumu bir sürü insan için garip gelebilir ama benim için çok normal bir durum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA