Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuklarda mastürbasyon

6 yaşındaki kızım sürekli mastürbasyon yapıyor. Yapmamasını söylüyorum ama beni dinlemiyor. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Ne önerirsiniz? G.L./İzmir
Mastürbasyon çocuklarda genelde çok fazla yalnız kalmanın sonucu, çok fazla ilgi göremediği durumlarda ve sevgi gereksiniminin yeterince karşılanmadığını hissettiği zamanlarda ortaya çıkar.

HOBİLERE YÖNLENDİRİN
Aşırı mastürbasyon eğiliminde, öncelikle çocuğun cinsel organında kaşıntıya neden olacak bir şey olup olmadığı araştırılmalıdır. Mantar, idrar yolu enfeksiyonu ya da herhangi bir virüs kaşıntıya neden olabilir. Mastürbasyon artışının ardından çocuğunuzun genel davranışlarında değişim varsa yani aşırı saldırgan ya da içe dönük, aşırı yemek isteği veya yemeğe karşı isteksizlik yaşıyorsa mutlaka bir psikologdan destek almalısınız. Ayrıca, kızınızın yeteneklerini doğru kullanabileceği hobilerle ilgilenmesini sağlamalısınız. Ona kızmaktan ya da cezalandırmadan kaçının.

ERGENLİKTEKİ KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR
14 yaşındaki kızım hem alkol alıyor, hem de sigara içmeye başladı. Babasıyla ayrı yaşıyoruz ve onu bunlardan nasıl vazgeçirteceğimi bilmiyorum. Ne yapmalıyım? D.K./İstanbul
Ergenlik, zor bir süreçtir. Ergen olmak, çocuğun büyüdüğünü herkese karşı ispatıdır ve bunu göstermek için olmadık şeyler yapabilirler. Böyle durumlarda benim ilk baktığım; çocuğun arkadaş çevresidir. Alkol ve sigara özentisi eğer siz kullanmıyorsanız çocuğun arkadaş çevresi nedeniyle gelişir. 'Süt çocuğu' ya da 'korkak' gibi yakıştırmalar, çocuğun bu maddelere yönelmesini güçlendirir. Öncelikle kızınıza hissettirmeden arkadaş çevresini araştırın. Öğretmenleriyle konuşun ve okuldaki durumunu öğrenin. Sigara ve alkol konusunda ona aşırı baskı yaparsanız tam tersi tepki verecektir. Bence, bir psikologdan destek alarak çocuğunuzun daha fazla hata yapmasına engel olabilirsiniz.

HİPERAKTİF ÇOCUK HIZLI YAZAR
Öğretmeni sekiz yaşındaki oğlumun yazısının çirkinliğinden çok şikayetçi. Çok hızlı yazıyor ama yazısı hiç okunmuyor. Ona yavaş yazmayı nasıl öğretirim? M.K./Ceyhan
Hızlı yazan çocuklar genelde hızlı hareket eden çocuklardır. Koşarlar, yerlerinde duramazlar ve sürekli bir şeylerle uğraşırlar. Haliyle bu durum yazısına, okumasına da yansıyabilir. Olası nedenler; hiperaktivite, dikkat dağınıklığı, görsel algı sorunları olarak sıralanabilir. Öncelikle oğlunuzu mutlaka spora yönlendirin. Otokontrolünü geliştirecek yöntemler bulmaya çalışın. Hiç kıpırdamadan 15 dakika durmasını ya da 15 dakika boyunca boyama yapmasını sağlayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA