Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Kızım okuyup yazamıyor

Yedi yaşındaki kızım okuma- yazma güçlüğü çekiyor ama IQ'su 130. Üstün zekalı olmasına rağmen okuma yazmayı nasıl öğrenemez? Bana ne önerirsiniz? M.F./Kars
Üstün zekalı ya da yetenekli olmak; her alanda en iyi olacağı anlamına gelmiyor. Zekanın azı ne kadar uğraştırıcıysa, fazlası da aynı oranda uğraştırıcı.

ÖZEL EĞİTİM ŞART
Üstün zekalı çocukların beyinlerinin sağ ve sol lopları eşit ağırlıkta çalışmıyor. Biri diğerine oranla daha fazla işlem görürken, diğeri onun hızına yetişemiyor. Bu durum bir takım sorunları da beraberinde getiriyor. Okuma yazma güçlüğü, matematiksel ifadeleri anlayamama, zaman ifadelerini doğru kullanamama ya da çizim bozuklukları gibi... Ancak diğer taraftan da sanatta çok iyi olabilir. Temel çözüm, özel eğitim ve ilgiden geçiyor. Çocuk, sorun yaşadığı alanlara yönelik bire bir ders almalı. Bu tarz çocuklar doğru yönlendirilmediğinde; suça meyil, madde bağımlılığı gibi istenmeyen sonuçlar doğabiliyor.

ALERJİSİ OLAN ÇOCUKLAR
Oğlumun toz ve peluş gibi şeylere çok fazla alerjisi var. Onu sürekli koruma altında tutmaya çalışıyorum. Bu durum gelişimini olumsuz olarak etkilemez mi? S.P./Samsun
Alerjisi olan çocukla yaşamak gerçekten zordur. Çocuk hassas olunca, ebeveynin korumacı tavır takınması gerekiyor ama bu da çocuğu birçok şeyden mahrum ediyor. Çocuk, dünyayı anlamlandırmaya çalışırken, etrafındakilerin neden bu kadar panik içinde olduğunu da anlayamıyor. Maalesef bu tarz çocuklarda ileride kaygı bozukluğu görülebilir. Doktorunuza bu sürecin kaç yaşına kadar süreceğini ya da ömür boyu yaşanıp yaşanmayacağını sorun. Eğer ömür boyu sürecekse, onun bu yaşam tarzını kabul etmesini sağlamalısınız. Basit cümlelerle ona alerjik maddelere dokunmaması gerektiğini anlatın. Olabildiğince net davranın.

SÜNNET PSİKOLOJİSİNİ BOZDU
Oğlum sünnet olurken biraz fazla ağladı. Şimdi ise geceleri "Yapmayın" diye ağlayarak kalkıyor. Sanırım psikolojisi bozuldu. Ne yapmam gerekiyor? V.G./Manisa
Çocuk gelişimi, altı yaşa kadar üç bölüme ayrılır. 0-1 yaş, oral yani her şeyi ağza alma dönemi; 1-3 yaş anal yani tuvalet eğitiminin ağırlıkta olduğu dönem, 3-6 yaş arası ise cinsel kimliğin geliştiği dönemdir. 3-6 yaş arasında; işinin ehli olmayan kişilerin yaptığı sünnet çocukta korkuya neden olur. Özellikle erkek çocuklarda; cinsel organını kaybetme korkusu, ileride cinsel hayatının olumsuz etkilenmesine bile neden olabilir. Bu konuyu evde fazla dile getirmeyin. Acil bir çocuk psikoloğundan destek isteyin, kesinlikle bu konuyu ihmal etmemeye çalışın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA