Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuk gelişim uzmanı ne iş yapar?

Sizin gibi çocuk gelişim uzmanı olmak istiyorum. Çocuk gelişim uzmanı neler yapar? M.K./Mersin

Çocuklarla ilgili hemen hemen her işi yaparlar. Özellikle son iki yıldır çocuk gelişim uzmanlarının popülaritesi arttı. Hatta artık devlet hastanelerinde; rapor aşamasındaki çocuklar için, bilirkişi bile tayin edilmeye başlandı.

DÖRT YILLIK OLMALI
Çocuk gelişim uzmanları; sağlık, eğitim, gelişim, aile eğitimi, okul, rehberlik, özel eğitim gibi birçok noktada oldukça etkin dersler alıyorlar. Çocuğun anne karnından ergenliğe kadarki süreçteki rolleri; okul programlarında titizlikle hazırlanıyor. Özellikle sahada bol staj ve uygulama fırsatlarının olması, mesleğe geçişlerini daha da hızlandırıyor. Ancak dört yıllık lisans ve yüksek lisans seviyesinde eğitim almanız önemli çünkü iki yıllık bölümlerden mezun olanların seçimi biraz daha kısıtlı. Çocuk gelişim uzmanı; Sağlık Bakanlığı'nda, sosyal hizmetlerde, ana çocuk sağlığı merkezlerinde çalışabilir, anaokulu öğretmenliği yapabilir.

Peobady testi nedir?

Psikiyatr 4 yaşındaki oğluma, Peobady testini önerdi. Bu nasıl bir test, bilgi verir misiniz? N.B./Ankara

Peobady testi, bir dil testidir. 3 yaşından itibaren uygulanan bu testte; çocuğa gösterilen dört resimden, seçileni işaret etmesi istenir. Daha çok alıcı dil seviyesini ölçmeye yarayan bu test; çocuğun genel performansı ve seviyesi hakkında bizlere ipucu verebilir. Özellikle konuşamayan çocukların, anlama yaşını ölçmek açısından etkilidir. Ayrıca testin değerlendirilmesinde yer alan önemli bir detay; çocuğun yaşadığı çevredir. Yani çocuk; köy, şehir ve gecekondu yaşamına göre değerlendiriliyor. Her çevreye göre sonuçlar değişiyor.

Renkli kağıt ve kalemle çalışsın

Kızımın sınavları arttı. Çok daha başarılı olması için ona neler önerirsiniz? A.H./İstanbul

Her zaman dediğim gibi; son gün ders çalışmak, sınav başarısını artırmaz. Ancak son gün reçetesi istiyorsanız; konuları programlı şekilde baştan sona doğru gözden geçirmeli. Olabildiğince kağıt kalem kullanarak çözüm odaklı bir çalışma sergilemeli. Özellikle konuların önemli kısımlarını renkli kalemlerle çizerek çalışmalı. Hatta bu kısımları renkli kağıtlara yazarak görebileceği yerlere asmalı. Sürekli göz önündeki bilgi daha kalıcı olacaktır. Sınav gününden önce iyi uyumalı, ağır yiyecekler yememeli ve ağır sporlar yapmamalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA